radyobir
radyobir

Tansiyon yükseliyor!..

Devrim Muhafızları, İran hava sahası içinde ABD'ye ait bir İHA'yı vurduğunu duyurdu. Ancak ABD'nin tüm küresel operasyonlarından sorumlu Merkez Kuvvetler Komutanlığı ise "Bizim bölgede İHA'mız yok" diyerek İran'ı yalanladı.

20 Haziran 2019 10:46 | Kategori: Dünya

Bölgede İran ile ABD arasındaki gerilimi yükseltmesi olası kritik bir gelişme yaşandı.

Devrim Muhafızları'na ait internet sitesinde yapılan açıklamada, Hava-Uzay Kuvvetleri tarafından Umman Körfezi'ne kıyısı olan Hürmüzgan eyaletine bağlı Kuhmubarek kenti sahilinde ABD Hava Kuvvetleri'ne ait Global Hawk tipi insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğü belirtildi.

'AMERİKA'YA AÇIK BİR MESAJ'

İran'a yönelecek herhangi bir tehdit konusunda uyarıda bulunan Devrim Muhafızları, bunun ABD'ye açık bir mesaj olduğunu duyurdu.

İran Devrim Muhafızları Komutan Yardımcısı General Hüseyin Selami, "İnsansız hava aracının düşürülmesi Amerika'ya açık bir mesajdır... Sınırlarımız İran'ın kırmızı çizgileridir ve herhangi bir saldırganlık karşısında güçlü bir yanıt veririz. İran hiçbir ülkeyle savaş istemiyor, ama bizler İran'ı savunmaya tamamen hazırlıklıyız" dedi.

Devrim Muhafızları, ABD tarafından ‘yabancı terör örgütleri’ listesine alınmıştı.

'İRAN HAVA SAHASINDA İHA'MIZ YOKTU'

ABD, İran’ın İHA açıklamasını yalanlamakta gecikmedi. Merkez Kuvvetler Komutanlığı(CENTCOM) Sözcüsü Bill Urban, bir ABD İHA’sının vurulup vurulmadığı konusunda yorum yapmazken, Associated Press’e "İran hava sahasında bir İHA’mız yoktu” dediği belirtildi.

NBC’ye konuşan bir CENTCOM yetkilisi de, "Bugün İran hava sahasında faliyet gösteren herhangi bir ABD İHA’sı yoktu” dedi.    

Ap ajansına konuşan bir ABD yetkilisi ise kendilerine ait bir İHA'nın Hürmüz Boğazı civarında uluslararası hava sahasında yerden havaya füzeyle düşürüldüğünü söyledi.

UMMAN NEDENİYLE TANSİYON YÜKSELDİ

ABD ve İran arasındaki tansiyon, geçen hafta Umman Körfezi'nde iki tankere yönelik saldırı nedeniyle biraz daha yükseldi. Tankerlerdeki 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran'ın Hürmüzgan eyaletine bağlı Cask Limanı'na nakledilmişti.

ABD, tanker saldırıları için de İran’ı suçluyor, Tahran ise bu iddiaları reddediyor.

ABD, İran’ı tanker saldırıları öncesinde de bir İHA’yı vurmakla suçlamış, İran iddiaları yalanlamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI