radyobir
radyobir

Tatar Meclisi'ne 12 saatlik baskın!..

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) binasına Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) mensupları, polis ve silahlı sivil milisler tarafından yapılan baskında 12 saatten fazla süren aramalar son buldu. Baskın sırasında binaya giriş çıkış yasaklanmıştı.

17 Eylül 2014 17:54 | Kategori: Dünya

Rus güvenlik birimleri tarihi binadan çıktıktan sonra baskınla ilgili bilgi veren Kırım Vakfı Başkanı Rıza Şevkiyev aramalar sırasında binada olduğunu ve FSB’nin KTMM toplantılarıyla ilgili yazışma ve protokolleri, dini kitapları ve meclise ait altı adet bilgisayar kasası ile hard disklerine el koyduğunu söyledi. Şevkiyev FSB elemanlarının Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun meclisteki odasında bulunan demir kasasını kırdıktan sonra içinde bulunan belge, kişisel eşya ve tüm paralarını götürdüklerin belirtti.
Baskının başlama anını da anlatan Şevkiyev "Rus Güvenlik birimleri el koyup götürdükleri KTMM eşya ve belgeleriyle, kasadan aldıklarını ne zaman iade edeceklerine dair sorumuza net bir cevap vermediler. Binaya baskın yaptıklarında şahitlerin huzurunda; halkımızın, liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nu karşılamaya gittiği 3 Mayıs tarihinde meydana gelen olaylardan dolayı KTMM’de arama yapmaya geldiklerine dair kararname okudular. Binaya girip arama yapanlar 15-20 kişi kadardı. Çok sıkı arama yaptılar, birinci kattan başlayıp en üst kata çıktılar. Ardından aşağı inip Avdet gazetesinin idare bölümü ile Kırım Vakfı'nda da arama yaptılar" dedi.
Şevkiyev konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
"Sadece üsteğmen Şmelyov'un imzası bulunan arama kararnamesinde ne numara ne de mühür vardı. İmza dışında arama kararnamesinin hukuki geçerliliğine dair başka hiçbir kanıt yok. Bence kararname gerekli şekilde tescil edilmedi. Geldiği kurumu da sadece bana verilen protokol kopyasından öğrenebildim. Arama kararnamesinde sadece KTMM yazdığı için Avdet gazetesinin idari bürosu ile Kırım Vakfı’nı aramaları yasa dışıydı. Bu yasadışı aramalar için mahkemeye başvurmak gerekir ama adaletli bir karar verileceğinden şüpheliyim."
FSB mensuplarının, baskın düzenlerken tutuklama ihtimaline karşı olay yerine cezaevi aracı da getirdikleri ve Tatar Milli Meclis Başkanı Rıfat Çubarov'un odasında da arama yaptıkları belirtildi. Baskından önce FSB birimleri ve polis sabah erken saatlerinde Karasupazar Kırım Tatar Yerel Meclis Başkanı Mustafa Asaba ile KTMM üyesi Eskender Bariyev’in evinde de arama yaptı. Otomatik silahlı polisler dizüstü bilgisayarları ile PC kasalarına el koyup götürdüler. Evinde arama yapılan Bariyev, Kırım Cumhuriyeti Parlamentosu ve yerel yönetim organları seçimlerine katılan Kırım Tatarlarının, Kırım Tatar halkının problemlerinin çözümünde yardımcı olamayacağı açıklamasını yapmıştı.
Kırım'da geçtiğimiz pazar günü düzenlenen seçimleri boykot eden Kırım Tatarlarına Rus yetkililerin bu baskınla karşılık verdiği ve intikam almaya çalıştıkları ileri sürülüyor. Rus makamlarının bütün çabalarına rağmen Kırım Tatarlarının çok az bir bölümü seçimlere katılıp oy kullanmıştı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI