radyobir
radyobir

TEHLİKE!.. Barajlar dibe vurdu!..

Geçen hafta sonu sağanak yağışların bıraktığı etki, İstanbul'da barajların doluluk oranlarının düşmesine engel olamadı. Hatta İSKİ'nin barajlardaki ölçüm oranlarını açıkladığı 2005 yılından bu yana ilk kez İstanbul barajlarındaki su seviyesi yüzde 20'nin altına indi ve yüzde 19.87 seviyelerine geriledi.

24 Temmuz 2014 13:08 | Kategori: Yaşam

İstanbul'daki bentler

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin  (İSKİ) açıkladığı verilere göre İstanbul'un kalan su miktarı 172 milyon 643 bin metreküpe indi. Kente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı ise ilk kez yüzde 20'nin altına inerek yüzde 19.87'e kadar düştü. Doluluk oranı bugün 2005 yılından itibaren da en düşük seviyesini gördü. 24 Temmuz tarihlerine bakıldığında en yüksek doluluk oranının yüzde 85,61 ile 2009 yılında gerçekleşmişti. 
Geçtiğimiz günlerde  barajlarının doluluk oranlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul barajlarında doluluk oranının düştüğünü ancak Terkos’a Barajı’na 7 noktadan su basıldığını belirtmişti. Bakan "Terkos’ta suyumuz var, Alibey Barajı’nda su yok. Alibey Barajı önceleri aktarma barajıydı. Şimdilerde su kirlenmesin diye 42 kilometre uzunluğunda 2 metre 20 santim çapında borularla suyu Kağıthane’ye direk iletiyoruz. Dolayısıyla Alibey Barajı’nda sadece kendi havzasının suyu oluyordu. O barajda suyun azalması o sebeple normaldir.” şeklinde konuşmuştu.
Öte yandan geçtiğimiz bir yıl içinde barajlarda yaşanan düşüş İSKİ'nin grafiklerine de net bir şekilde yansıyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında barajlardaki doluluk yüzde 74.71 iken, Ağustos'la birlikte Mart'a kadar hızla düşmeye başlıyor. Mart ve Nisan aylarında çok hafif bir toparlanma görülse de Mayıs'ta tekrar başlayan düşüş 14 Temmuz 2014 itibariyle doluluk oranını yüzde 19.87'ye kadar düşürdü. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI