radyobir
radyobir

Temsilciler Meclisi'nde sözde "soykırım" skandalı

ABD Temsilciler Meclisi Ermeni soykırımı iddialarını resmen tanıyan bir karar tasarısını kabul etti.

30 Ekim 2019 08:15 | Kategori: Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısını kabul etti.

Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan söz konusu tasarı, 405 "evet" oyuna karşılık 11 "hayır" oyuyla meclisten geçti.

Schiff’in sunduğu tasarıda, "Temsilciler Meclisi’nin Ermeni soykırımını resmen tanımayı ve bunu anmayı ABD politikası olarak gördüğü” ifade ediliyor. 

Tasarıda, ABD hükümetinin herhangi bir soykırımı reddetmesi için yürütülecek girişimler reddedilirken, ABD’nin insani yardım çabaları dahil, "Ermeni soykırımı" hakkındaki gerçeklerini halkın anlaması ve bu konuda eğitilmesi konusunda teşvik edilmesinin önü açılıyor. Tasarıda yer alan"Ermeni soykırımının bugünün insanlığa karşı işlenen suçlarla benzerliğine" şeklinde bir ifade de dikkat çekiliyor.

Tasarının bağlayıcılığı yok

Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, Kongre'nin bu konudaki yaklaşımını yansıtması bakımından sembolik nitelik taşıyor.

Türkiye'den ilk tepki Çavuşoğlu'ndan: Utanç verici bir karar
Türkiye'den tasarının kabul edilmesine ilk tepki Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Bakan Çavuşoğlu "utanç verici bir karar" diyerek ABD'li vekilleri eleştirdi. Daha sonra Dışişleri Bakanlığından, yapılan açıklamada ise "ABD Temsilciler Meclisi’nce bugün kabul edilen kararı reddediyoruz" denildi. 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Tarihi bir karar

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, karara dair "ABD Kongresi'nin Ermeni soykırımını tanıma yönündeki tarihi kararını selamlıyorum. 296 sayılı karar, milyonlarca soykırım mağdurunun soyundan gelenleri teselli eden; hakikate ve tarihsel adalete hizmet etme yolunda atılmış cesur bir adımdır" açıklamasını yaptı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI