radyobir
radyobir

Tornadolar bugün ilk IŞİD seferine çıkıyor

Almanya'nın terör örgütü IŞİD'le mücadele için görevlendirdiği Tornado keşif uçakları bugün seferlerine başlıyor.

10 Aralık 2015 08:21 | Güncelleme :10 Aralık 2015 10:39 | Kategori: Terör

Alman Ordusundan yapılan açıklamaya göre, Schleswig Holstein eyaletindeki Jagel üssünden havalanacak iki Tornado keşif uçağının ilk durağı Türkiye olacak. Uçaklar daha sonra Suriye'ye doğru yollarına devam edecek. Keşif uçaklarının beraberinde Airbus A400M tipi bir nakliye uçağıyla birlikte 40 asker gönderiliyor. Köln-Wahn üssünden havalanacak bir yakıt ikmal uçağı da Tornadolara eşlik ediyor. 

Berlin'in Suriye tezkeresi

Almanya'da Federal Meclis, ordunun IŞİD'le mücadele operasyonlarına katılmasını öngören tezkereyi geçen hafta onaylamıştı. Paris'teki terör saldırıları nedeniyle Fransa'nın IŞİD ile mücadelede yardımını istediği Almanya, Suriye'deki uluslararası koalisyonu desteklemek amacıyla bölgeye bin 200 asker, bir fırkateyn ve Tornado tipi askeri keşif uçakları gönderme kararı almıştı.

Almanya altı keşif uçağıyla koalisyon ortaklarının Suriye, Irak'taki operasyonlarına destek olacak. Alman savaş uçakları bombardımana katılmayacak. "Augsburg" fırkateyni Doğu Akdeniz'deki Fransız uçak gemisi "Charles de Gaulle"yi koruma görevine başladı. Alman yakıt ikmal uçağı da müttefik bombardıman uçaklarının daha uzun süre havada kalabilmesine yardımcı olacak.

Alman uzmanın endişesi

Suriye hava sahası üzerindeki karmaşık durum Almanya'da bazı endişelerin dile getirilmesine neden oldu. Sol Parti'nin savunma uzmanı Alexander Neu, Suriye hava sahasında çarpışma tehlikesinin arttığını söyledi. Neu, Suriye hava sahasında ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon, Rusya ve Suriye'ye ait savaş uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının görev yaptığına dikkat çekti. Bunlar arasında yeterli koordinasyonun olmadığına işaret eden Neu, bunun çarpışma ihtimalini arttırdığını vurguladı.
Tezkereye gelen eleştiriler

Hükümetin Suriye tezkeresi muhalefetteki Sol ve Yeşiller partisinin temsilcilerinin yanı sıra Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Ayman Mazyek tarafından da eleştirilmişti. Mazyek, teröre karşı en iyi ve en güçlü silahın, silah sevkıyatlarının durdurulması olacağını açıklamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI