radyobir
radyobir

Trump acil durum ilan etti!..

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ülke genelinde acil durum ilan etti.

14 Mart 2020 08:22 | Kategori: Sağlık

ABD Başkanı Donald Trump, ülkede etkisini artıran yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenledi.

ABD'nin aldığı erken önlemler nedeniyle virüsün daha da yayılmasının önüne geçtiklerini savunan Trump, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) virüsün yeni kriz merkezinin Avrupa olduğunu açıkladığına da işaret etti.

Ulusal acil durum ilan etti

Açıklamasında "Resmi olarak ulusal acil durum ilan ediyorum. Bunlar çok önemli iki büyük kelime" Trump, "Tüm hastanelerde en üst performansı gösterebileceğiz. Sağlık Bakanlığı'na da bazı kanunlardan muaf olması yetkisini vermiş bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

'Virüsle mücadelede 50 milyar dolarlık bütçe'

"Virüsle mücadele kapsamında 50 milyar dolarlık bütçeyi de belirlemiş bulunuyoruz" diye konuşan Trump, şu ifadeleri kullandı:

"Kritik durumlarda yatak sınırlandırılması ortadan kaldırılmış olacak böylece daha fazla hastaya yardım edilebilecek. Yaşlı vatandaşlarımız için hastanelerin ek doktor olanağı mümkün olacak. Doktorlarımız ne yapacaklarını biliyorlar artık önlerinde herhangi bir engel bulunmayacak. Zaman kaybettiren tüzükler ya da yardımı yavaşlatan tüm engeller kaldırılmış olacak."
'1 ayda 5 milyon test kiti hazır hale gelecek'
ABD Başkanı, "Bir ay içinde 5 milyon test kiti hazır hale gelecek" bilgisini vererek, "Herhangi bir ihtiyacı yoksa insanların koşup test yaptırmasını istemiyoruz, belirti gösteriyorlarsa test yaptırmalarını istiyoruz. Amerikalılar pazar akşamı test yaptırabilecek. 4 koronavirüs testi önümüzdeki hafta hazır olacak. Eczacılık firmalarıyla mobil testlerin üretilmesi çalışmaları içindeyiz" diye kaydetti.

"Google'ın işbirliğiyle insanlar arabalarından çıkmadan doku/hücre örneği vererek test sonucu alabilecekler" diyen Trump, şöyle devam etti:

"Ülkemizde çok güçlü bir şekilde bu yönde çalışıyoruz. Herkesin bu testi yaptırmasına gerek yok. Bu gelip geçici bir şey. Bundan çok daha güçlü çıkacağız. Çok şey öğrendik. Bu krizi atlatmak için bizden daha hazırlıklı olan bir ülke yok."
Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun enfekte olduğu yönündeki iddialara ilişkin yorumda bulunan Trump, "Bizde hiçbir semptom yok. Bolsonaro ile harika bir toplantı yaptık. Testi negatif çıktı" dedi.

'İngiltere de seyahat yasağı listesine eklenebilir'

Diğer yandan Avrupa'dan 30 günlüğüne seyahatin yasaklanmasına yönelik kararına dair Trump, "İngiltere'yi de seyahat yasağı listesine eklememi tavsiye ettiler. İngiltere'yi ve diğer başka ülkeleri de duruma göre ekleyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Salgının Çin'de dize getirilmesine konusunda Trump, "Çin ile bu konuda görüşüyoruz. Tam bir cehennem yaşadılar. Onlarla verileri paylaşıyoruz" dedi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun eşinde Kovid-19 saptanması hakkında ise Trump "Trudeau ile görüştüğümüzde eşine henüz teşhis konulmamıştı. Çok harika bir kadın" ifadelerini kullandı.

'Semptonların hiçbirini göstermiyorum'

Semptomların hiçbirini göstermediğini beliten Trump, "Beyaz Saray doktorlarının hepsiyle görüştüm. Test olmam gerekmediğini söylediler" diye konuştu. Trump, kendisi ile fotoğraf çekilen kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkmasına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

"Günde yüzlerce fotoğraf çektiriyorum. Bahsedilen o fotoğrafı görmedim. Büyük ihtimalle test yaptıracağım."
ABD genelinde son güncellemelere göre koronavirüs taşıyan vaka sayısının 1700'ü geçtiği, ölü sayısının ise 41'e ulaştığı bildirilmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI