radyobir
radyobir

Trump'ın şirketine 1,62 milyon dolarlık vergi cezası

New York'da bir yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın adını taşıyan emlak şirketini azami 1 milyon 610 bin dolarlık para cezasına çarptırdı. Ceza, Trump Organization adlı şirketin 15 yıl boyunca vergi yetkililerini yanıltmaktan hüküm giymesinden sonra geldi.

14 Ocak 2023 07:29 | Kategori: ABD

New York'un Manhattan bölgesi ceza mahkemesi yargıcı Juan Merchan, para cezasını, jüri üyelerinin iki Trump Organization yan kuruluşunu geçen ay 17 ayrı kriminal iddiadan suçlu bulmasının ardından verdi.

Yargıç Juan Merchan, Salı günü de 50 yıldır Trump'ın ailesi için çalışan ve Trump Organization'un mali işler sorumlusu olarak görev yapan Allen Weisselberg'ü, iddia makamının bir numaralı tanığı olarak ifade vermesinden sonra 5 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Weisselberg'ün ifadesi, Trump Organization’ın suçlu bulunmasında rol oynasa da Weisselberg, Trump'ın şahsen vergi dolandırıcılığı komplosunun bir parçası olmadığını söyledi ve Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'in Trump hakkında yürüttüğü geniş kapsamlı soruşturmaya katkıda bulunmayı reddetti. 75 yaşındaki Weisselberg, cezasını, New York'taki kötü şöhrete sahip Rikers Adası hapishanesinde çekecek.

Trump Organization’ın yargılandığı dört hafta süren duruşmada savcılar, eski Başkan Trump'ın şirketinin şirket yöneticileri için otomobil kiralama gibi kişisel giderleri gelir kaynağı olarak beyan etmeden karşıladığına ilişkin kanıtlar sundu. Şirketin Noel ikramiyelerini serbest meslek geliri olarak yansıttığı da iddialar arasında yer aldı.

Savcılar, Trump'ın Noel ikramiyeleri çeklerini bizzat imzaladığını, Weisselberg'ün Manhattan'daki lüks dairesinin kira sözleşmesini ve torunlarının özel okul ücretlerini de bizzat ödediğini kaydetti.

Savunma avukatlarından Susan Necheles, Donald Trump'ın şirketinin temyiz başvurusu yapmayı planladığını söyledi. Davada herhangi başka bir sanık hüküm giymedi ya da hapis cezasına çarptırılmadı.

Davayı açan Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg'in makamı halen Trump'ın şirketlerinin faaliyetlerine ilişkin kriminal soruşturma yürütüyor.

Savcı Bragg, yaptığı açıklamada, "Şirketler hapis cezasına çarptırılamasa da bu önemli hüküm ve ceza, şirketlere ve şirket yöneticilerine, vergi yetkililerini dolandırıp cezasız kalamayacakları yönünde bir hatırlatma işlevi görüyor" dedi.

Öte yandan savcı Joshua Steinglass, Trump Organization’a verilen cezanın miktarına ilişkin memnuniyetsizliğini dile getirerek Yargıç Merchan'a cezanın şirketin gelirinin "çok küçük bir parçasına denk geldiğini" söyledi. Steinglass, bugünkü duruşmada, şirketin yasadışı faaliyetlerine atıfta bulunarak, "Bu hileli faaliyetler şirketin en tepesi tarafından açıkça himaye ediliyordu" dedi.

Bragg ayrıca "Bugün ve bu haftanın başında verilen hükümler, eski Başkan ve şirketlerine yönelik yürüttüğümüz soruşturmanın önemli bir bölümünü kapatıyor. Şimdi bir sonraki aşamaya geçeceğiz" şeklinde konuştu.

Eski Başkan Trump ayrıca New York Eyaleti Başsavcısı Letitia James'in açtığı 250 milyon dolarlık sivil davayla da karşı karşıya. Başsavcı James, Trump ile çocukları Donald Jr., Eric ve Ivanka'yı, borçlanma ve sigorta maliyetleri üzerinden tasarruf etmek amacıyla kişisel malvarlıklarının ve şirket varlıklarının değerini olduğundan yüksek göstermekle suçluyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI