radyobir
radyobir

Trump soruşturmada ifade vermeyi reddetti

Eski ABD Başkanı Donald Trump New York başsavcısının ailesinin ticari faaliyetleriyle ilgili yürüttüğü sivil soruşturma kapsamında ifade vermeyi reddettiğini açıkladı.

11 Ağustos 2022 09:41 | Kategori: ABD

Trump yaptığı yazılı açıklamada, "ABD Anayasası altında her vatandaşın verilen hak ve ayrıcalıklar uyarınca soruları cevaplamayı reddettim” ifadelerini kullandı.

ABD Anayasası’nın Beşinci Ek Maddesi kişinin kendi aleyhinde tanıklık etmesine karşı koruma sağlıyor.

New York Eyalet Başsavcısı Letitia James, Trump Organizasyonu’nun emlak değerlerini şişirip şişirmediğine dair bir soruşturma yürütüyor.

James, yürüttüğü soruşturmada oteller, golf sahaları ve diğer gayrimenkulleri yöneten Trump Organizasyonu’nun uygun krediler almak için varlık değerlerini olduğundan fazla gösterdiği ve vergi indirimleri almak için değerleri olduğundan düşük gösterdiği yönünde önemli kanıtlar ortaya çıkardığını açıklamıştı.

Trump dün kendi sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı paylaşımda, "Bu gece New York'tayım. ABD tarihindeki en büyük Cadı Avı'nın devamı için yarın ırkçı New York Başsavcısı ile görüşeceğim! Büyük şirketim ve ben her yönden saldırıya uğruyoruz. Muz Cumhuriyeti!" demişti.

Cumhuriyetçi eski başkan Trump New York’taki soruşturmayı siyasi olarak niteledi. Soruşturmayı yürüten savcı Letitia James’inse Demokrat olduğu biliniyor.

Trump: "Ailem savcıların desteklediği bir Cadı Avı’nın hedefi”

Trump bugün yaptığı açıklamada, "Bir keresinde masumsan neden Beşinci Ek Madde’den yararlanıyorsun demiştim. Şimdi bu sorunun cevabını biliyorum. Aileniz, şirketiniz ve yörüngenizdeki herkes avukatlar, savcılar ve Yalan Haber Medyası tarafından desteklenen temelsiz ve siyasi bir Cadı Avı’nın hedefi olduğunda başka seçeneğiniz olmuyor” diye yazdı.

Trump, "Aklımda bir soru işareti olduysa da ifade vereceğim günden iki gün önce Pazartesi günü Mar-a-Lago'daki evimin FBI tarafından basılması belirsizliği ortadan kaldırdı. Başka hiçbir seçeneğim yok çünkü şu anki yönetim ve bu ülkedeki pek çok savcı tüm ahlaki ve etik sınırları kaybetmiş” ifadelerini kullandı.

Destekçilerinin 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nı basarak seçimde aldığı yenilgiyi tersine çevirme çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Trump'ın görevden ayrılmasından bu yana hakkında çok sayıda soruşturma başlatıldı. Trump, seçimlerin yaygın oy sahtekarlığı yoluyla çalındığını iddia etmeyi sürdürüyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) da hafta başında Trump'ın Florida'daki malikanesinde arama yaptı.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kişiye göre Trump'ın Florida'daki malikanesini arama emri, kamuya ait başkanlık kayıtlarını korumakla görevli Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi ve Trump'ın Florida Palm Beach'teki Mar-a-Lago tatil köyünde gizli belgeler olup olmadığıyla ilgili.

Trump 2024'te başkanlığa yeniden aday olacağının sinyallerini veriyor ancak bunu yapıp yapmayacağını net bir şekilde söylemiyor.

Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin en etkili ismi olmaya devam ediyor ve bazı gözlemciler FBI aramasının, Trump'ın Cumhuriyetçi seçmenler nezdindeki konumunu güçlendirebileceğini söylüyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI