radyobir
radyobir

Trump'tan nükleer silahlanma işareti

Yeni seçilen başkan Donald Trump, Amerika'nın yeniden nükleer silahlanması çağrısında bulundu. Açıklama, yeni başkanın Amerika'nın 50 yıldır sürdürdüğü nükleer silahsızlanma politikalarını tersine çevirebileceği şeklinde yorumlandı.

24 Aralık 2016 08:55 | Kategori: Dünya

Açıklamasını öncekiler gibi Twitter üzerinden yapan Donald Trump, "Dünya nükleer silahlar konusunda aklını başına toplayıncaya kadar Amerika nükleer kapasitesini önemli ölçüde güçlendirmek ve büyütmek zorunda” diye yazdı.

Trump’ın Twitter açıklamasında başka bir ayrıntı bulunmaması, açıklamayı yorumlayamayan kendi geçiş ekibini de güç durumda bıraktı.

Twitter açıklamasını yorumlaması için yeni başkandan demeç alan MSNBC televizyonu ise Trump’ın, "Bırakın silahlanma yarışı başlasın. Onları her seferinde geçecek ve geride bırakacağız” dediğini bildirdi.

Trump’ın basın sözcüsü Sean Spicer de, silahlanma yarışı olmayacağını, çünkü diğer ülkelerin "akıllarını başlarına alacağını” söyledi.

Yeni başkanın geçiş ekibi sözcüsü Jason Miller ise Trump’ın gerçekte, nükleer silahları teröristlerin ve tehlikeli liderlerin eline geçmesini önlemekten söz ettiğini savundu.

Putin: ‘Silahlanmayı başlatan biz değiliz’

Bu arada yıl sonu açıklaması yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump’ın Amerika’nın nükleer silahlarını arttırma açıklamasında olağan dışı bir şey görmediğini, bunu daha önce seçim kampanyasında da dile getirdiğini söyledi.

Amerika’nın kendilerinden daha büyük ordusu olmasına rağmen bu ülkeyi saldırgan bir taraf olarak görmediğini, Rusya’nın her türlü nükleer savunma sistemini delebilecek füzelere odaklanmasını gerektiğini belirtti.

Putin konuşmasında Rus ordusunun modernizasyonuna da değindi ve 2001 yılında Amerika’nın füze savunma sistemlerini yasaklayan Soğuk Savaş anlaşmasından vazgeçmesinin ardından Rusya’nın da kendi kapasitesini güçlendirmesi gerektiğini söyledi.

Putin, "Silahlanma yarışını hızlandıran biz değiliz” diye konuştu, Rus ordusunun modernizasyon projesinin ‘Yeni START’ gibi mevcut silahsızlanma anlaşmalarıyla uyuştuğunu savundu.

Rusya devlet başkanı, "Amerika’nın füze savunma sistemlerini geliştirmesi gibi bir durumla karşı karşıya kaldıklarını, kendilerinin de bu sistemleri delebilecek nükleer silahlar geliştirdiğini” söyledi.

Trump’ın açıklamasını yorumlaması istenen Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, "Ben sadece Obama yönetiminin politikalarını konuşurum, o da dünyayı nükleer silahlardan temizlemeyi amaçlayan bir çizgide” diye konuştu.

Uzmanlara göre Trump nükleer kapasiteyi gerçekten de arttırma yoluna giderse, Amerika’nın Soğuk Savaş sırasında sahip olduğu nükleer cephanesini yüzde 80 oranında azaltan silahsızlanma süreci sona erecek.

Silah kontrol uzmanları Amerika ve Rusya’nın 7’şer bin nükleer başlığı kaldığı düşüncesinde.

İki ülke 2010 yılında savaş başlıkları ve füze rampalarının sayılarını kısıtlayan "Yeni START” anlaşmasına (Stratejik Silah İndirimi Anlaşması) imza atmıştı.

Rusya bununla birlikte Amerika’nın doğu Avrupa’ya kurduğu füze savunma sisteminin bir tehdit olduğunu savunuyor. Amerika ise George W. Bush döneminde kurulan sistemin, İran gibi üçüncü ülkelerden gelebilecek bir tehdide karşı kurduğunu açıklamıştı.

Yeni Başkan Donald Trump, caydırıcı niteliğini koruması için Amerika’nın nükleer cephanesinin modernize edilmesi gerektiğinin altını çizmişti.

Amerika ve Rusya arasındaki ilişkiler, Başkan Barack Obama’nın özellikle ikinci döneminde soğuma yaşadı. Ancak yeni Başkan Donald Trump, ilişkilerin yeniden canlandırılmasının önemine dikkati çekerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sık sık öven ifadeler kullandı.

Son olarak Putin Donald Trump’a yolladığı mektupta, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Amerika ile ilişkileri düzeltme yönünde adımlar atabileceği önerisinde bulundu.

Trump da yaptığı açıklamada Putin’in mektubunu "hoş” bulduğunu, ortaya koyduğu noktaları haklı bulduğunu bildirdi. Donald Trump, "Umarım iki taraf da bu düşünceleri hayata geçirir, alternatif bir çizgiye sapmak zorunda kalmayız” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI