radyobir
radyobir

TÜBİTAK'ın beğenmediği proje dünya birincisi oldu

Lise öğrencisi İlayda Şamilgil, "First Step To Nobel Prize In Physics" yarışmasında, 70'e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu. Daha önceTÜBİTAK'ın yarışmasına da gönderdiği projenin, burada dereceye giremediği öğrenildi.

10 Ekim 2014 11:26 | Kategori:

İlayda Şamilgil, Polonya'da bu yıl 22'ncisi düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı "Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem" adlı projesi ile katıldı. Şamilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

BULUŞ NE İŞE YARAYACAK?

Şamlıgil, "Bu projede suyun manyetik özelliğinden yararlandım. Suyun içine bir mıknatıs yerleştirdiğinizde suyun üzerinde gözle görülemeyecek deformasyonlar oluşur. 'Ne kadar deformasyon varsa o kadar su olur' tezinden yola çıkarak yaptığım deneylerde sonuca ulaştım" dedi.
Buluşunun tarım ve gıda endüstrisinde rahatlıkla kullanılabileceğini düşünen Şamilgil, buluşu sayesinde günlük hayatta tükettiğimiz süt, meyve suyu ve benzeri sıvıların içindeki su miktarının kolayca tespit edilerek kalite-fiyat dengesinin kurulmasına yardımcı olacağını söylüyor...

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI