radyobir
radyobir

Tüp bebek yönteminde kadın yaşının önemi bitiyor mu?

Gündelik koşturmacalar, kariyer kaygıları, geçirilmiş hastalıklar derken anne olma yaşı her geçen gün artıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, kadın yaşı 37'nin üzerine çıkmaya başlıyorsa şansın belirgin olarak azalabileceğinin altını çiziyor.

17 Eylül 2018 11:44 | Kategori: Sağlık

Kadın yaşı ilerledikçe yumurtalarının genetik yapısı bozuluyor. Çok sayıda yumurta olsa bile, genetik anlamda sorunlu olduklarından ya döllenme olmuyor, ya dölleniyor ama tutunmuyor ya da tutunuyor ancak düşükle sonuçlanabiliyor. Bu nedenle, ileri yaş kadınlarda tüp bebek yönteminde başarı şansı azalırken 40 yaş ve üzerinde bu şans daha da düşük olabiliyor.

İleri yaşta tüp bebek başarısı düşük oluyor çünkü…

Centrum Clinic Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuççu, yumurtaların genetik sorunu nedeniyle ileri yaşlarda tüp bebek başarısının düşük olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Recai Pabuçcu; "Örneğin 40 yaş üzerinde elimizde 10 yumurta bile olsa, bunların en az 7 tanesi sorunlu. Yumurta artırıcı ilaç da yok. O zaman tüp bebek işleminde genetiği sağlıklı embriyoyu tespit etmemiz ve vermemiz gerekiyor.

Bu işlemin basamakları:

- Yumurtaları topluyoruz
- Mikroenjeksiyon ile döllenme yapıyoruz
- Oluşan olgun 5. gün embriyosundan 5 - 6 hücrelik biyopsi yapıyoruz
- Embryoları donduruyoruz
- Gelen genetik sonuçlara göre sağlıklı olanları transfer ediyoruz
Böylelikle;

- İleri yaştaki başarısızlıklar veya düşüklerin önüne geçiliyor

- Gebeliğe ulaşma zamanımız kısalıyor

- Bebekte olası sorunların (Down Sendromu gibi) önüne geçiliyor...

Ancak unutulmamalıdır ki, ileri yaş olgularda sağlıklı genetiğe sahip embriyo bulmak çok da kolay değil. Genetikli tüp bebek yaptığımız olguların yaklaşık yarısında işlemi iptal etmek zorunda kalıyoruz. Çünkü ya yumurta çıkmıyor ya da çıkan yumurtalardan elde edilen embriyoların genetiği sağlam çıkmıyor” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI