radyobir
radyobir

Türk adaylar ABD'de seçim yarışında

Amerika Kasım ayındaki Kongre seçimlerine hazırlanıyor. Ancak öncesinde birçok eyalette adaylar farklı zamanlarda, farklı koltuklar için yarışıyor. Kimi siyasi arenada, kimi kamu görevlerinde yarışan bu adaylar arasında Türkler de var.

10 Temmuz 2022 08:15 | Güncelleme :10 Temmuz 2022 09:33 | Kategori: ABD

Ajlan Kurdoğlu da o isimlerden biri. 3 Kasım 2020’de Arizona Eyalet Senatosu yarışında Demokrat Parti’den aday olan Kurdoğlu, ön seçimleri kazanmasına rağmen az bir farkla yarışı kaybetmişti. Ancak o vazgeçmedi. Kendisine yeni bir gelecek sunan bu ülkeye hizmet etmek için tekrar sahalarda.

Arizona Temsilciler Meclisi adayı Ajlan Kurdoğlu’nun bir başka hedefi de bir ilke imza atmak. Kurdoğlu’nun, seçimi kazanması ilk kez Türk kökenli bir Amerikalı’nın bir eyalet meclisine girmesi anlamına geliyor.

"Burada siyasete 7- 8 sene önce yerel parti içinde başladım, diğer adaylara, inandığımız değerlere, konulara destek vererek, gönüllü olarak çalışarak başladım. Ondan sonra parti içinde görevler aldım. Parti yönetiminin genel kurulunda yer aldım. Haznedarlığını yaptım, ikinci başkanlığını yaptım. Her türlü görevde yer aldım. Kongre üyeliğini yaptım parti içinde, ondan sonra da 2020 yılında bizim eyaletimizin, eyalet senatörlüğüne aday oldum. 2020 yılında başarılı bir yarış çıkardık. İlk defa yarışan biri olarak karşımızda çok tanınan, 15 yıldır o görevde olan biri vardı. Çok az, 2- 3 puan farkla kaybettik. Ondan sonra 2022 yılında da şimdi yine eyaletimizin bu sefer milletvekilliği için yarışıyorum” diyen Kurdoğlu ön seçimlere günler kala, kapı kapı dolaşarak seçmenlere hedeflerini, vaatlerini anlatıyor.

"Ağustos’un 2'sinde bir ön seçimimiz var. Parti içi genel seçime Kasım ayında aday olabilmek için önce onu kazanmamız lazım. Onun için çok uğraşıyorum. Gece gündüz demeden hakikaten burada bir yöntem var biliyorsunuz; kapı kapı dolaşma, zillerini çalıp efendim ben geldim, oyunuzu istiyorum diye konuşma. Hakikaten 115 derece sıcaklıkta bunu yapıyoruz saatlerce. İnşallah kazanacağız, ondan sonra Kasım ayındaki genel seçimi de kazandıktan sonra önce bir seçmenlerimize hizmet vereceğiz” diyen Kurdoğlu, en büyük motivasyon kaynağının bu görevi yürütecek ilk Türk olarak adını siyaset tarihine yazdırmak olduğunu söylüyor.

Kurdoğlu, "Eğer ben eyalet meclisine inşallah girdiğim zaman bu Kasım ayında bu işi yapan ilk Amerikalı Türk olacağım. Bu şaşırtıcı. Bizim daha önce burada olmamız lazım. Hep şunu söylüyorum; Türkler her yerde, toplumun içinde, iş dünyasında çok başarılı insanlarımız var, ticarette çok başarılı, akademide çok insanımız var. Bir eksiğimiz burası. İnşallah bunu da tamamlayacağız. Benim amacım ayağımı sürerek Meclis’e gitmek. Arkadan da çok insanlar gelsin. Sonuçta yabancısınız. Ağzınızı açtığınız zaman yabancı olduğunuz anlaşılıyor. Ama bu işe girdiğimden beri yani bu politika içinde görev aldığımdan beri 7- 8 yıl vurguluyor demiştim. Herhangi bir negatiflikle karşılaşmadım açıkçası. Bundan da çok mutluyum ve pozitif olarak Amerikalılar’a da komşularımıza niye buradaki diğer insanlara da, "Ben bakın sadece Arizona'da değil, bütün Amerika'da ilk defa bu işi yapan Amerikalı Türk olacağım” dediğimde pozitif destek alıyorum. İnşallah bu böyle devam edecek Kasım ayına kadar” sözleriyle Amerikan siyasetinde yer alan Türkler’in sayısının artmasının önemine dikkat çekiyor.

Erim Sarınoğlu bölge hakimi olmak için yarışıyor

Bu seçimden hemen 2 gün sonra bu kez Tennessee eyaletinin Memphis kentinde yine bir başka Türk, kentin en büyük bölgesel yetki alanı olan Shelby’nin kadına şiddet ve ev içi şiddet konularıyla ilgilenen ceza mahkemelerinin en yetkili hakimi olmak için seçime giriyor.

Avukat Erim Sarınoğlu 4 Ağustos’taki seçimde yarışan 6 adaydan biri. Kazanması halinde 8 yıl boyunca bu koltukta görev yapacak.

3 yaşından beri Amerika’da yaşayan Sarınoğlu kadına şiddet ve aile içi şiddet konusunda reform gerektiği görüşünde.

Bir avukat olarak mahkeme odalarındaki tecrübelerini aktarmak üzere seçimlere katıldığını söyleyen Sarınoğlu, reform gerekliliğine vurgu yapıyor. Sarınoğlu özellikle kadına şiddet konusunum mahkeme odasında çözülemese bile bu alanda iyileştirmeler yapılabileceğine inanıyor.

Sarınoğlu, yalnızca Türkler’den değil Amerikalılar’dan da gördüğü destekten memnun.

"Çok iyi destek görüyoruz Memphis'te. Memphis'ın belediye başkanı bizi destekliyor. Her iki partiden de destek görüyoruz. Öncelikle avukatım. Öncelikle kamu görevlisi olarak bir görevim var. Bu görevi büyük bir zevkle yapıyorum” diyen Sarınoğlu, bu göreve seçilmesi halinde, Amerika’daki 13’üncü Türk kökenli üst düzey kamu görevlisi, Arizona Temsilciler Meclisi adayı Ajlan Kurdoğlu da ilk Türk kökenli eyalet meclisi üyesi olacak.

Her iki aday da Ağustos ayına kadar seçim kampanyalarını sürdürerek, hem zafer kazanmayı hem de Türkiye’nin sesini Amerika’da duyurmayı hedefliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI