radyobir
radyobir

Türk bilimadamı Antarktika'da!..

TÜBİTAK ile İTÜ PolReC iş birliğinde Antarktika'da kurulacak 'Türk Üssü' çalışmaları kapsamında, TÜBİTAK MAM'dan Biyolog Dr. Evrim Kalkan, Bulgaristan Antarktik Üssü Enstitüsüne gönderildi.

22 Ocak 2017 05:25 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

TÜBİTAK ve İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi, Antartika'da kurulacak yerli üsle ilgili bilimsel çalışmalar yapmak üzere TÜBİTAK MAM Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsünden Biyolog Kalkan'ı, Cumhurbaşkanlığı’nın himayesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesi ve TÜBİTAK'ın finansal desteğiyle Bulgaristan Antarktik Üssü Enstitüsüne gönderdi.

Kutuplarda bulunduğu süre içinde penguenler, balıklar, deniz dibi flora (bitki örtüsü) ve faunası (belli bir bölgede yetişen hayvanların tümü) hakkında araştırmalar yapacak olan Kalkan, çalışmaları sonunda İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi ile Türkiye'de ilkokuldan lise düzeyine kadar stratejik eğitimler düzenleyecek.

ANTARKTİKA’NIN DÜNYA SİYASETİNDEKİ KONUMU NE?

Herhangi bir ülkenin hak sahibi olmadığı, 53 ülkenin bayrağı altında yönetilen Antarktika kıtasında, 1961'de yürürlüğe giren, Türkiye'nin de taraf olduğu "Antarktika Antlaşması" ile sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor.

Yeraltı ve yer üstü kaynakları 2048 yılına kadar koruma altında olan Antarktika Kıtası'nda alınacak kararlarda 29 ülke oy kullanabiliyor, Türkiye gibi 24 ülke ise gözlemci statüsünde bulunuyor.

Antarktika Kıtası'nın geleceğinde söz sahibi olmak ve ilgili kararlarda oy hakkı elde edebilmek için kıtada bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor. Bilimsel araştırma sonuçlarının düzenli yayınlanabilmesi için TÜBİTAK ve İTÜ Kutup Araştırmaları Merkezi, Antarktika Kıtası'nda araştırma için "Türk Üssü" kurulmasına yönelik iş birliği yapıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI