radyobir
radyobir

Türk birliği Dolar'a karşı

Bölgesel kalkınma ve ekonomi konularında araştırmalar yapan Mehmet Gürbüz, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Artık aramızda yerli ve milli parayı kullanmak suretiyle doların egemenliğine son vermemiz gerekiyor." açıklamasının ardından ülkemizin önderliğinde oluşturulacak bir model önerisinde bulundu.

05 Eylül 2018 14:01 | Kategori:

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Kırgızistan’da Türkiye-Kırgızistan İş Forumunda konuşma yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada ticaret savaşları ve korumacılık eğiliminin birçok alanda yeni stratejiler geliştirilmesini zorunlu kıldığını belirtirken, özellikle uluslararası ticaretin dolara bağımlılığın giderek daha büyük bir sorun haline gelmeye başladığını vurgulamıştı.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİN EN ÖNEMLİ AKTÖRÜ KALKINMA VE YATIRIM BANKASI OLACAKTIR

Daha önce İller Bankası Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan Gürbüz, güçlü ve bölgesinde lider bir Türkiye’nin, ancak ekonomik güçle tesis edilebileceğine dikkat çekerek, "Orta Asya'da kurulacak olan bir Türk Birliği'nin temelleri ekonomik iş birliği ile sağlanabilir. Özellikle Şangay Beşlisinde yer alan Türk devletleri ile birlikte orta Asya'da hâkim bir güç haline gelen, arkasından kuzey Afrika'yı Kafkasları ortakları arasına alacak olan bir Kalkınma ve Yatırım Bankası, ekonomik iş birliğinin en önemli aktörlerinden biri olacaktır. Özellikle gönül coğrafyamızdaki müşterek şehircilik anlayışımızı geliştirmek amacıyla hizmet verecek olan bu banka, Türk mühendisliğinin, müşavirliğinin, inşaat sektörü ve şehircilik alanında yapılacak olan çalışmaları fonlayacak ve karşılığında yerli para birimlerinin kullanımının uluslararası garantörlüğünü sağlayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

YENİ EKONOMİK KALKINMA ARAÇLARI

Kurulacak olan Kalkınma ve Yatırım Bankası ile geliştirilecek olan ticari iş birliğinin özellikle siyasi birlikteliği sağlayacağı ve beraberinde de kültürel etkileşimi geliştireceğinin altını çizen Gürbüz, "Türkiye bir tarafta Avrupa birliği diğer taraftan Akdeniz iş birliği, Karadeniz iş birliği ve Orta Asya'daki Türk işbirliğini geliştirilecek ve ekonomik kalkınma araçlarını arttırılmış olacaktır.  Böylece bölge üzerindeki etkimiz daha da artmış olacaktır. Ayrıca bu bölge büyük doğalgaz rezervlerinin üzerindeki ülkelerle gerçekleştirilecek olan iş birliğini de içermektedir. Dolayısıyla bölgeye güvenlik de gelecektir, bölgeden Avrupa Birliği'ne uzanan doğal gaz koridorunun güvenliği son derece önemlidir.” İfadelerini kullandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI