radyobir
radyobir

Türk Sineması bir yıldızını daha yitirdi

Türk sinema ve tiyatrosunun unutulmaz yıldızlarından Nevin Akkaya hayatını kaybetti.

05 Nisan 2015 16:13 | Güncelleme :05 Nisan 2015 19:33 | Kategori: Kültür & Sanat

Nevin Akkaya için Pazartesi günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda bir tören düzenlenecek. Nevin Akkaya'nın cenazesi öğleyin Teşvikiye Camii'nde kılınacak namazın ardından Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verilecek

NEVİN AKKAYA KİMDİR?

Nevin Akkaya 1919’da İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimi ile birlikte konservatuvar şan ve tiyatro derslerine devam etti. 1937’de Şehir Tiyatrosu’na girdi.

İlk rolü "Peer Gynt”deki Solveyg’di ve bu rdolündeki aryayı Cemal Reşit Rey yönetiminde seslendirdi. "Dublaj yapmak Peer Gynt oynamaya benzemez” sözü yüzünden uzun bir süre seslendirme yapmadı. Muhsin Ertuğrul’un isteğiyle seslendirme yapmaya başladı.

Nevin Akkaya çok genç yaşlarında Muhsin Ertuğrul tarafından yetenekli bulunduğu için tiyatro topluluğuna alındı. Fakat Akkaya’nın ailesi kızlarının şöhretli olmasını istemediği için tiyatroya girmedi. Akkaya’nın asıl isteği opera sanatçısı olmaktı. Ancak Muhsin Ertuğrul’un ısrarından kurtulamadı ve "Aynaroz Kadısı”nda oynadı.

Oynadığı oyunlar: Hamlet, Otello, Kış Masalı, Yanlışlıklar Komedyası, Nasıl Hoşunuza Giderse, Fırtına, Cyrano de Bergerac, Ruy Blas, Don Carlos, Ocak Çekirgesi, Maryan’ın Kalbi, Üç Kız Kardeş, Karanlık, Oidipus Colonos’ta, Kral Lear.

1950’de Muhsin Ertuğrul, Nevin Akkaya ve bir grup Şehir Tiyatrosu’ndan ayrılarak Küçük Sahne’yi kurdu. Bu toplulukta Kanlı Düğün, On İkinci Gece, Örümcek, Fareler ve İnsanlar ve daha bir çok oyunda oynadı.

1952’de Tarık Gürcan’la evlenerek tiyatroyu bıraktı ve birlikte radyoda Arkası Yarın  ve Bir Hikayemiz Var programlarını yaptılar. 

Türkan Şoray’dan Hale Soygazi’ye, Suzan Avcı’dan Neriman Köksal’a kadar bir çok sanatçıyı seslendirdi. 1937’den 2000’e kadar 8000’in üzerinde film seslendirdi. 

2007’de Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde Bilge Olgaç Başarı ödülü verildi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI