radyobir
radyobir

Türkiye - İsrail ilişkilerinde yeni adımlar

İsrail Dışişleri Bakanlığı, terör örgütü IŞİD'e katılmak üzere ülkeden kaçan 21 yaşındaki bir gencin Türk yetkililerin yardımıyla kurtarıldığını ve İsrail'e geri döndüğünü açıkladı. Öte yandan Mavi Marmara baskınının ardından ilk kez bir Türk heyeti İsrail'e giderek, Türkiye'nin Batı Şeria'ya 100 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

01 Eylül 2015 17:37 | Kategori: Dış Politika

The Jerusalem Post'un haberine göre; İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Alon Lavi, Suriye’ye gitmek üzere Yunanistan'ın Girit Adası'na geçen oğulları için endişe duyan bir aileden telefon aldıklarını; ailenin, internete yazdıkları şeylerden çocuklarının IŞİD’e katılacağından endişe duyduğunu aktardı. Buna göre; çocuk, Girit’ten İzmir’e, oradan Adana’ya, sonra da Suriye sınırındaki İskenderun’a geçti.

Lavi, Interpol, Ankara ve İstanbul’daki konsolosluklar ve büyükelçilikle işbirliği yapan İsrail’in, Türk yetkililerin ve İskenderun polisinin yardımıyla, çocuğun yerinin belirlediğini söyledi.

Sonrasında aile, İskenderun’a giderek çocuklarını alıp İsrail’e geri götürmüş. Bakanlığın yurt dışındaki İsraillilerle ilgilenen departmanının direktörü Ilana Ravid, "Olay karmaşık ve endişe verici. Fakat Türkiye’deki İsrailli temsilcilerin yardımı ve Türk yetkililerin iyi niyetiyle olay güzel sonuçlandı” dedi.

İLK KEZ BİR TÜRK HEYETİ... 

İki ülke arasındaki işbirliği, Mayıs 2010'da Gazze’ye yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine İsrail’in düzenlediği baskından bu yana dondurulmuş olan ikili ilişkilerde bir ilk yaşandığı sırada yapıldı. Mavi Marmara baskınının ardından ilk kez bir Türk heyeti İsrail’e giderek, Türkiye'nin Batı Şeria’ya 100 milyon dolarlık yatırım yapmaya hazır olduğunu bildirdi.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Kurucu Direktörü Güven Sak’ın da aralarında olduğu Türk heyeti, Tel Aviv’e giderek bölgesel işbirliği için Knesset üyesi ve İsrail Bölgesel Kalkınma Bakan Yardımcısı Ayoub Kara (Eyüp Kara) ile bir araya geldi.

Heyet üyeleri, Likud Partisi'nin Dürzi asıllı milletvekillerinden Kara'ya, Filistin ekonomisini destekleme amacıyla Batı Şeria’nın kuzeyinde bir sanayi bölgesi kurulması için Türkiye'nin önerilerini sundu. Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'nin hayata geçirmesi beklenen 100 milyon dolarlık projenin, ABD, Avrupa Birliği ve İsrail tarafından da desteklendiğini belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI