radyobir
radyobir

Türkiye sınırından yardımın süresini uzatma çağrısı

BM'ye bağlı Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) İnsani İşler Ofisi (OCHA), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Nüfus Fonu'nun (UNFPA) başkanları tarafından ortak açıklamada, Türkiye'nin Cilvegözü sınır kapından Suriye'ye yapılan insani yardımın süresinin uzatılması istendi.

04 Ocak 2023 07:01 | Kategori: Dünya

BM’ye bağlı kuruluşların başkanları, Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesine yaptığı yazılı çağrıda, bir hafta sonra süresi dolacak olan Türkiye’den Suriye’ye insani yardımın sağlanması için açık olan tek sınır kapısının açık tutulmasını sağlayan Güvenlik Konseyi’nin 2642 sayılı kararının hiç gecikmeden yeniden uzatılması çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz yıl 8 Temmuz tarihinde Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye insani yardımın bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili sunulan tasarı 15 üyeli konseyin daimi üyesi Rusya tarafından veto edilmiş, daimi üye Çin de çekimser oy kullanmıştı. Dört gün sonra yapılan oylamada, insani yardım altı ay daha uzatılmıştı.

Oylamadan sonra, Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanski, "Altı ay içinde gözleyip, iyi düşünüp bir karar vereceğiz. Genel Sekreter'in bu özel raporları, ne yazık ki pratikte de görüldüğü gibi, bu amaç için yeterli değil. Ocak 2023'e kadar Genel Sekreter’in Konsey’e yapılan çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi vermesini bekliyoruz” diye konuşmuştu.

Rusya'nın ne yönde oy vereceği belirsiz

Güvenlik Konseyi’ne yeniden bir yıl uzatılması için gelecek olan tasarı için Rusya’nın ne yönde bir oy vereceği bilinmiyor.

BM’nin İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffits, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’den Suriye’ye yapılan insani yardımın milyonlarca Suriyeli için hayati önem taşıdığını belirtti.

BM’ye bağlı kuruluşlar yaptıkları ortak çağrıda, Güvenlik Konseyi'nde 2642 sayılı kararın yeniden uzatılmaması durumunda sonuçlarının, bölgede yaşayan 4,1 milyon Suriyeli için bir felakete dönüşebileceği vurgulandı.

Ortak çağrıda, bölgede kışın etkisinin yoğunlaşacağı, kolera salgını gibi birçok olumsuz şartların bölgede yaşayan Suriyeliler'i etkisi altına aldığı, yalnızca hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyan Suriyeliler'in çoğunluğunu kadınlar ve çocukların oluşturduğu belirtildi.

2022 yılında, Türkiye’nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’ye yapılan insani yardımın her ay düzenli olarak 2,7 milyon kişiye ulaştığı belirtilerek, BM Güvenlik Konseyi üyesi ülkelere hitaben, "İnsani yardımların sürmesi için kararlıyız. Kuzeybatı bölgesinde yaşayan Suriyeliler için kritik olan insani yardımın sürmesi konusunda konsey üyelerini göreve davet ediyoruz. Hayatta kalmak için sınır ötesi yardıma muhtaç olan milyonlarca kişi bu kararın gecikmeden yenilenmesine ihtiyaç duyuyor” denildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI