radyobir
radyobir

Türkiye ve Oniki Ada

Yazar: Dr. Hazal Papuççular Türkiye İş Bankası Yayınları

27 Kasım 2019 20:25 | Kategori: Okudukça

Dr. Hazal Papuççular’ın Türkiye ve Oniki Ada, 1912-1947 adlı eseri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini aldı. Pabuççular, bu çalışmasında söz konusu dönemi, konuya dâhil olmuş belli başlı devletlerin arşivlerinde yaptığı titiz çalışmanın da yardımıyla masaya yatırıyor.

Ege Denizi’nin güneydoğusunda yer alan Oniki Ada, diğer adıyla Menteşe ada grubu hem uluslararası düzeyde, hem de Türkiye’nin dış politikasına yönelik iç siyasi değerlendirmelerde yüz yılı aşkın bir süredir pek çok tartışmanın odak noktasına yer alıyor.

Oniki Ada, Trablusgarp Savaşı sırasında, 1912’de İtalya tarafından işgal edildikten sonra, Türkiye, İtalya ve Yunanistan arasında süren ve diğer büyük devletlerin de zaman zaman rol aldığı uluslararası çekişmelerin konusu haline geldi. Her zaman tartışmaların odağında yer alan Oniki Ada sorununun hem tarihsel arka planını, hem de Lozan’dan II. Dünya Savaşı sonrasına giden süreçte Türk dış ve güvenlik politikasında tuttuğu yeri çok net bir biçimde ortaya koyan eser, tarih severler için eşsiz bir kaynak.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI