radyobir
radyobir

Türkiye'ye gaz satan fabrika kapatıldı

Türkiye'ye biber gazı satan Güney Koreli DaeKwang'ın fabrikası kapandı. Firmanın ihracat izninin de iptal edilmesi bekleniyor. DaeKwang'ın ismi Türkiye kamuoyunda change.org'da düzenlenen biber gazı satışını protesto eden imza kampanyasıyla duyulmuştu.

22 Ocak 2015 10:38 | Kategori: Dünya

Türkiye’ye göz yaşartıcı gaz satışı yapan Güney Koreli DaeKwang firmasının yasadışı üretim ve belgelerde sahtecilik yaptığı ortaya çıktı. Yetkililer fabrikayı kapatırken DaeKwang’ın gaz ihracat iznini de iptal etmesi bekleniyor. DaeKwang Kore’nin gaz ihracatının yüzde 90’ını gerçekleştiriyordu. Koredeki Monthly Joongang dergisinden gazeteci Choi Jae-Pil, üç gün önce yayımlanan haberinde fabrikanın bulunduğu bölgedeki Nakdong Nehri kenarında yürürken kullanılmış göz yaşartıcı gaz fişeği kovanları bulunduğunu, bunun üzerine araştırmasını derinleştirdiğini anlatmış ve bunun sonunda pek çok yasadışı uygulama tespit ettiğini açıklamıştı. O uygulamalardan bazıları şöyle: Gaz fişeklerinde barut kullanılması gereken DaeKwang bunu üretim lisansı olmadan üretti, fitil ve potasyum kloratı ise Çin'den yasadışı yollarla, ithalat izni almadan ülkeye soktu.

SUÇLARINI İTİRAF ETTİ

Şirketi bir süredir izlemeye alan Kore polisi, depolama izni olmadan bir ambarda büyük gaz fişeği stokları biriktirdiğini tespit etti. Bunun üzerine polis sorgusuna alınan DaeKwang Genel Müdürü Hag-Song Kim bu suçları itiraf etti. İtirafın ardından savcılık DaeKwang'ın olası diğer yasadışı uygulamalarını da ortaya çıkarmak için büyük bir soruşturma başlattı. Kore Gümrük Ofisi fabrikaya baskın düzenleyerek tüm yasadışı ithal ürünlerini tespit etti. Polis güçleri ise fabrikaya girerek kapatma emrini tebliğ etti. Bu gelişmelerin ardından Kore Polis İhracat Birimi DaeKwang'ın gaz ihracat iznini iptal etmesi bekleniyor. Böylece, DaeKwang Türkiye'ye gaz satma iznini kaybetmiş olacak. Öte yandan Cihan Haber Ajansı'ndan İngilizce servis edilen bir habere göre DaeKwang'ın üst düzey yöneticisi Kim Jong-bae'nin biber gazının Türkiye'de kullanış şeklinden dolayı Türk halkından özür dilediği ifade ediliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI