radyobir
radyobir

Türkiye'nin deprem haritası güncellendi

Türkiye'nin deprem haritası 21 yılın ardından güncellendi. Deprem tehlikesini mahalle mahalle gösteren haritada, İstanbul'un Avrupa yakasında artış dikkat çekti. Van ve Erzincan'da riskin sınırlı gösterilmesi şimdiden tartışma yarattı. Ankara'da ise risk ciddi oranda azaldı.

29 Aralık 2017 07:52 | Kategori: Yaşam

Yeni haritayla derece uygulaması kalktı. Derecenin yerini, uzun yıllardır ABD ve Avrupa’da uygulanan ivme yöntemi aldı. Mühendisler bu haritaya göre deprem yükünü hesaplayarak inşaat yapacaklar. 

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Akkar, yenilikleri şöyle anlattı:

"Bir önceki haritada temel işlemler aynı deprem tehlikesini bölgelere bölüyordu. Yeni çalışma fay hatlarından sismik kaynaklara yaklaştıkça deprem tehlikesinin arttığını, uzaklaştıkça azaldığının kabulüdür. Şu anki harita kontür haritası olarak veriliyor.”

'YÜZDE 80 UYUM VAR'

Deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan da "Yüzde 80 uyum var. İstanbul daha da artmış. Fakat, Antalya ve Kaş bölgesi riskli bölge olarak görünüyor buna katılmıyorum. Van, Erzurum, Elazığ ve Tunceli’nin 2.dereceden 1.dereceye alınmalı. Kocaeli yarımadası 1. derece ve özellikle İstanbul’un Anadolu yakası 1. dereceye girmez. İstanbul Avrupa yakası da 2. dereceden 1. dereceye girmiş. İzmir’in Çeşme yarım adası 1. derece gösterilmiş, oysa burası da 1. derece değil. Bodrum riskli alandı ama Bodrum’un bazı kısımları yerleşim için uygundur” dedi. 

ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversitesi, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkililerinin çalışmalarıyla hazırlanan haritanın pazartesi günü Bakanlar Kurulu’na sunulması bekleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI