radyobir
radyobir

Üç eski başkandan aşı kampanyası

Eski ABD Başkanları Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton, yeni aşıların güvenliğiyle ilgili kamuoyunda oluşabilecek şüpheleri gidermek için kameralar önünde Corona virüsü aşısı olabileceklerini açıkladı.

04 Aralık 2020 08:53 | Kategori: Dünya

Obama Çarşamba günü yayınlanan Sirius XM uydu radyosuyla mülakatında, "İnsanların bilime güvendiğini bilmesi için, aşıyı kameralar karşısında olabilirim ya da aşı olurken video kaydı yapılmasına izin verebilirim” dedi. Trump’a 2017 başında başkanlık görevini devreden ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama, ülkenin en kıdemli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony Fauci "güvenli” olduğunu söylediğinde aşıyı yaptıracağını belirtti.

Obama’dan önceki başkan, Cumhuriyetçi George W. Bush’un genel sekreteri Freddy Ford da, eski başkanın, ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayından geçmesinden sonra aşıyı yaptırmaya niyetli olduğunu belirtti.

Eski Demokrat Başkan Bill Clinton’ın da, "kamu sağlığı yetkililerince belirlenen öncelikleri temelinde, kendisi açısından imkan oluşur oluşmaz aşıyı kesinlikle olacağı” bildirildi. Eski başkanın sözcüsü Angel Urena, e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, Clinton’ın, "tüm Amerikalılar’ı da aynısını yapmaya çağırmada katkısı olacaksa, aşıyı kamuoyu önünde yaptıracağını” kaydetti.

FDA Danışma Kurulu 10 Aralık’ta Pfizer’in; 17 Aralık’ta da Moderna’nın geliştirdiği aşı için yaptığı onay başvurularını değerlendirecek.

Her iki ilaç firmasının geliştirdiği aşıların klinik deneylerde yaklaşık yüzde 95 oranında etkili oldukları görülmüştü.

Amerikan halkı arasında kayda değer sayıda bir kesim aşıların rekor bir hızda geliştirilebilmesine şüpheyle yaklaşıyor. Buna rağmen, Gallup’un geçen ay yaptığı bir ankete göre, Amerikalılar’ın yüzde 58’i Corona virüsü aşısını olacaklarını belirtti. Bu oran Eylül ayında yüzde 50’ydi.

Eski başkanların açıklamasıyla ilgili Beyaz Saray’dan bir yorum gelmezken, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in ofisi de, gazetecileri Pence’in daha önceki "aşıyı hazır olur olmaz yaptırmaktan gurur duyacağı” şeklindeki açıklamasına yönlendirdi.

Trump’ın en büyük kızı ve üst düzey Beyaz Saray danışmanı Ivanka Trump da Eylül ayında yaptığı açıklamada, aşıyı yaptırmaya istekli olacağını kaydetmişti. Ivanka Trump Perşembe günü de Twitter hesabı üzerinden, eski başkanların açıklamasını övdü ve kendisinin de bu duruşa katıldığını belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric de, Genel Sekreter’in de aşı sırası kendisinin ait olduğu gruba gelir gelmez muhtemelen aşı olacağını, ama bunu, aşıya en öncelikli ihtiyaç duyan, salgınla mücadelede ön cephede görev yapanlar aşı olduktan sonra yapacağını söyledi.

Facebook’tan aşılarla ilgili yanlış iddiaları platformdan kaldırma kararı

Bu arada Facebook, Corona virüsüyle ilgili sanal ortamda yanlış bilgilendirmeleri önleme çabası kapsamındaki adımlarına bir yenisini daha ekliyor. Şirket, bu çerçevede Corona aşılarıyla ilgili yanlış iddiaları platformdan kaldırmaya başlayacağını bildirdi.

Sosyal medya platformu gelecek haftalarda Facebook ya da Instagram’da kamu sağlığı uzmanlarınca çürütülen aşılarla ilgili yanlış bilgileri kaldırmaya başlayacak.

Amerikan teknoloji devi Facebook, blog mesajı yoluyla yaptığı açıklamada, "Örneğin, COVID-19 aşılarının mikroçipler ya da resmi içerik listesinde yer almayan herhangi başka bir şeyi içerdiğine yönelik yanlış iddiaları kaldıracağız” dedi. Aşılarla ilgili yanlışlığı kanıtlanan komplo teorilerinin de aynı şekilde kaldırılacağı açıklandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI