radyobir
radyobir

Uçan otomobiller geliyor

Yüz yıllık hayal, uçan otomobilleri hayata geçirmek için de çalışmalar son aşamasına geldi. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler yeni ürünleriyle 2017'de otomobil fuarlarına katılmaya hazırlanıyor

16 Ocak 2016 07:01 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Ancak sektör elde ettiği başarılarla yetinmeyip yeni yol ayrımlarına yöneldi. Şu sıralar elektrikli ve akıllı otomobiller gündemde geniş yer alıyor. Kullanıcısını tanıyan ve çoğunlukla da kendi başlarına (Otonom) hareket eden bu araçlar geleceğin otomobil teknolojisi olarak kabul ediliyor.

Ancak fütüristler için bu teknoloji yeterince yenilikçi değil. Pek çok tasarımcı ABD’li otomotiv markası Ford’un efsanevi kurucusu Henry Ford’un da hayalini kurduğu uçan otomobilleri hayata geçirmek için var güçleriyle çalışıyor.

TEST ONAYI ÇIKTI

Geçtiğimiz haftalarda bu konuda yaşanan bir dizi gelişme uçan otomobillerin hayal olmaktan çıktığını gösteriyor. Federal Havacılık İdaresi (FAA) geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuruda uçan otomobiller alanında girişimde bulunan Terrafugia adlı şirkete ilk uçuş testi için izin verdiğini duyurdu.

Buna göre şirket ilk etapta ‘TF-X’ adını verdiği uçan otomobilin yaklaşık 1 metre boyundaki modelini test edecek. Ardından da TF-X’in gerçek boyutlardaki prototipi uçmaya başlayacak. Şirketten yapılan açıklamaya göre dört yetişkinin yolculuk yapacağı uçan otomobil hayata geçtiğinde saatte 320 kilometreye kadar da hız yapabilecek.

Hibrit motor teknolojisini kullanacak aracın pil teknolojisinin gelişmesine paralel tamamen elektrikli motora da geçebileceği belirtiliyor. Hem teknik hem de yasal engellerin aşılıp seri üretime geçiş için ise 8-10 yılın daha gerekebileceği duyuruldu.

AVRUPA BİR ADIM ÖNDE

Avrupalı şirketler ise ABD’li rakiplerine kıyasla bu konuda biraz daha ileride bulunuyor.

Fransız ve İtalyan tasarımcıların başını çektiği bir dizi prototip Avrupa semalarında zaman zaman boy gösteriyor. Ancak bu alanda Avrupa’dan gelen en iddialı proje ise Slovakya kaynaklı.

Bir dizi girişimcinin tasarladığı ‘AeroMobil 3.0’ adlı araç sadece kâğıt üstünde değil aynı zamanda gerçek hayatta da gayet başarılı görünüyor. Açıldığında 8 metrelik kanat aralığına sahip uçan otomobilin ağırlığı ise sadece 450 kilogram. Kanatlandığında 700 kilometre uçabilen aracın havadaki tüketimi 15 litreye kadar çıkabiliyor.

Yere indikten sonra ise tüketim 8 litreye iniyor. Gelen bilgilere göre bu yıl uçan otomobil tasarlayan şirketler için testlerin yoğun geçeceği bir dönem olacak. Zira bu şirketler 2017’den itibaren dünyanın önde gelen otomotiv fuarlarında boy göstermeye hazırlanıyor.



EN ÇOK YASAL ENGELLER ZORLUYOR

-Otomobilleri uçar hale getirmek otomobil teknolojisinin tarihi kadar eski. Bu Ford’un yaratıcısı Henry Ford’un da hayaliydi.
-Ancak başta teknik sorunlar olmak üzere pek çok engel otomobillerin kanatlanıp uçmasına izin vermedi.

-Son yıllarda kullanıma giren hafif malzemeler ve yüksek performanslı motorlar bu hayali yeniden gündeme getirdi.
-Ancak uçan otomobilleri hayata geçirme konusunda asıl sorunun teknik değil yasal kısıtlamalar olduğu belirtiliyor.

-Otomobilin tekerleklerinin yerden kesilmesiyle tamamen farklı bir yasal düzenlemeye girmesi şirketleri zorluyor.
-Uçan araçlara yönelik uygulama ve düzenlemelerin pek çok ülkede farklı olması ise işleri daha da zorlaştırıyor.

SLOVAKLARIN PROJESİ 700 KM UÇABİLİYOR

Slovakların gerçekleştirdiği ‘AeroMobil 3.0’ projesi hayalin çok ötesine geçerek gerçek hayatta yerini aldı. Kanatlandığında 700 kilometre uçabilen aracın havadaki tüketimi 15 litreye kadar çıkabiliyor. Yere indikten sonra ise tüketim 8 litreye iniyor.

BAŞARILI ÖRNEKLER HAYATA GEÇTİ BİLE

ABD’li Tarrafugia uçan otomobiller alanında oldukça iddialı. Şirketin tasarımını yaptığı ilk uçan otomobillerden ‘Transition’ 2012’de uçmaya başlayarak büyük bir başarı elde etti. Şirket elde ettiği deneyimlerini yeni ‘TF-X’ modelinde kullanmayı planlıyor.

JAPONLAR UÇAN OTODA DA İDDİALI

Geleneksel otomotiv teknolojilerinde oldukça iddialı olan Japon üreticiler kanatlı otomobillerde de çok iddialı görünüyor. Fütüristik tasarımlarıyla dikkat çeken Japon üreticilerin de bu yıl test uçuşlarıyla havadaki rekabete katılacağı belirtiliyor.

ARKASINDA FRANSA HÜKÜMETI VAR

Avrupa’nın uçan otomobiller konusunda en iddialı projelerinden biri de Fransız Hükümeti’nin ortak olduğu Dassault Systèmes destekli ‘Xplorair’ tasarımı. Aracın 2017’de İHA olarak tasarlanıp ardından uçan otomobile dönüştürülmesi planlanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI