radyobir
radyobir

Ucu açık ateşkes!..

İsrail ve Hamas dün Mısır'ın arabuluculuğunda 'ucu açık' ateşkeste 7 Temmuz'da başlayan kanlı sürece son vermek konusunda anlaştı. İsrail, Gazze'ye insani yardım geçişine izin verirken, Hamas zafer ilan etti.

27 Ağustos 2014 07:42 | Kategori: Ortadoğu

İsrail ve Hamas arasında, Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmelerden ‘ucu açık ateşkes’ çıktı. Dün Türkiye saatiyle 19.00’da yürürlüğe giren ateşkesi Gazzeliler sokaklara dökülerek kutladı. Ateşkesle birlikte İsrail, Gazzeli balıkçıların avlanma sahalarının genişletilmesini; abluka altındaki kente insani yardım ve inşaat malzemelerinin girmesini kabul etti. 
Mısır ve İsrail’in de Gazze’ye silah sokulmaması konusunda güvence istediği belirtiliyor. Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı Musa Ebu Merzuk ateşkesi ‘zafer’ olarak yorumladı. Ateşkes, Ramallah’taki yönetimin lideri Mahmud Abbas ve diğer Filistinli direniş örgütlerinin de desteğini aldı. ABD Dışışleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de "Ateşkes ilanını şiddetle destekliyoruz” dedi. 

Görüşmeler sürecek

Tarafların Mısır’ın başkenti Kahire’de görüşmeleri sürdürmesi planlanıyor. Bu görüşmelerde, Hamas’ın Gazze’ye havaalanı ve liman yapılması talebi değerlendirilecek. Bir diğer görüşme konusuysa 2011 yılında serbest bırakılan İsrail askeri Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılan ve yeniden tutuklanan 100 Filistinli tutsağın durumu olacak. 
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev "Sivil yardıma dair bir sorunumuz yok, ancak Hamas’ın yeniden askeri aygıtını inşa ettiğini görmek istemiyoruz” derken, aynı saatlerde Gazze’deki Rimel mahallesinde düzenlenen kutlamalara katılan Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zahar direnişin kapasitesini güçlendirmeyi sürdüreceklerini açıkladı. 

Yedi kanlı hafta

Ateşkesten saatler önce İsrail uçakları Gazze’yi vurmuş ve altı kişi yaşamını yitirmişti. Gazze’den İsrail’e atılan bir roket nedeniyle de Aşkelon’da bir sivil yaşamını yitirirken, altı kişi de yaralandı. Filistin sağlık bakanlığı, "Koruyucu Hat” adı verilen ve yedi hafta süren saldırılarda, büyük çoğunluğu sivil 2 bin 140 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, 64 İsrail askeri öldü. Gazze’den atılan roketler dört de sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu.
İsrail’in yedi hafta süren saldırılarının ardından gelen ateşkesi Gazzeliler sokaklara dökülerek kutladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI