radyobir
radyobir

Ukrayna'da ilk kez elektrik kesintileri başladı

Ukraynalılar, Rus hava saldırılarının tahrip ettiği altyapının onarılmasına olanak yaratmak için savaşın başından beri ilk kez bugün elektrik kesintileriyle karşı karşıya kaldı. Kiev kuvvetleriyse Herson kentine doğru ilerleyişini sürdürdü.

21 Ekim 2022 08:05 | Kategori: Avrupa

Ukrayna, doğu ve güneyde Rus askerlerine karşı ilerlemeye devam etse de elektrik üretim tesislerini ve diğer kamu hizmetlerini füze ve SİHA saldırılarından korumakta zorlanıyor. Bu saldırılar, kış ayları yaklaşırken aksaklıklar yaratmayı ve moral bozmayı amaçlıyor.

Ukrayna hükümeti ülke çapında sabah saat 07.00'den gece 23.00'e kadar elektrik kullanımında kesinti uygularken halka, daha az enerji kullanmaya çalışması çağrısında bulunuldu. 24 Şubat'ta başlayan savaşta ilk kez bu tür kesintilere gidiliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rus saldırılarının Ukrayna'daki elektrik santrallarının üçte birini vurduğunu bildirdi.

Kuzeydoğudaki Sumi bölgesindeyse su kesintileri yaşandı. Kiev'deki bazı marketlerde su kesintileri olasılığına karşı şişe su satışlarının arttığı bildirildi.

Kievli Mikhaylo Holovnenko, "Rus liderler ve Rus halkına karşı çok öfke var. Ancak biz kesintilere hazırız. Mumumuz, dolu taşınabilir şarj aletlerimiz var. Ukrayna kazanmaya hazır" dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'i enerji ve açlığı silah olarak kullanmakla suçladı.

Scholz, Alman parlamentosunda, "Yıkıcı taktikler Rusya'nın savaşı kazanmasını sağlamayacak. Sadece Ukrayna'nın ve ortaklarının birlik ve kararlılığını güçlendirmeye yarayacak" dedi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev ise Scholz'un "ülkesinin Nazi geçmişini ve savaş sırasında öldürülen ya da açlık ve soğuktan ölen 30 milyon Sovyet vatandaşını açıkça unuttuğunu" söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, bir kez daha Ukrayna enerji altyapısını hedef aldığını bildirdi. Bu strateji, Rus medyası tarafından "General Armageddon" olarak adlandırılan Sergey Surovikin'in, Moskova'nın "özel askeri operasyon" olarak nitelediği savaşın komutanı olarak atanmasıyla birlikte yoğunlaştırıldı.

Ukrayna Enerji Bakanı Herman Haluşçenko, Rusya'nın 10 Ekim'den bu yana Ukrayna enerji tesislerine 300'den fazla hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Bakan, hükümetin bunun sonucu olarak enerji kullanımında yüzde 20'lik azaltmaya gitmeye çalıştığını söyledi.

Haluşçenko, "Elektrik tüketiminde gönüllü olarak azalma olduğunu görüyoruz. Ancak bu yeterli olmazsa kesintilere gitmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Kiev ve Harkiv, troleybüs gibi elektrikle işleyen toplu ulaşım taşıtlarının kullanımına kısıtlama getirdi ve metro seferlerinin sayısını azalttı.

Elektrik şebekesi operatörü Ukranergo'nun başkanı Volodimir Kudritski, "Enerji santrallarını onarmak için zamana ve tüketicilerimize sunduğumuz hizmete ara vermeye ihtiyacımız var" dedi.

İran SİHA'ları

Zelenski, dünkü açıklamasında, enerji sorunlarını çözmenin zaman alacağını kaydetmiş, "Rus terörünün, ortaklarımızın yardımlarıyla, düşman füze ve SİHA'larının yüzde yüzünü vurma becerisi elde edene kadar enerji tesislerini hedef almaya devam edeceğini varsayıyoruz" demişti.

Hasarın büyük kısmına, Rusya'nın kullandığı SİHA'lar yol açtı. Ukrayna ve Batı, bu silahların İran yapımı olduğunu söylüyor ancak Tahran bu iddiayı reddediyor.

Avrupa Birliği Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, AB üyelerinin Rusya'ya SİHA tedariki nedeniyle İran'a karşı yeni yaptırımlar uygulama üzerinde anlaştıklarını bildirdi.

Herson’a ilerleyiş sürüyor

Öte yandan Ukrayna ordusu, Rus kuvvetlerinin ele geçirdiği tek bölge başkenti olan güneydeki Herson kentine doğru ilerlemeye devam etti.

Herson'un Rusya tarafından atanan idaresi, dün sivillere, kenti terk etmeleri çağrısında bulunmuştu. Herson, Kırım'a ulaşması için Rusya’ya karadan güzergah sağlıyor.

Ukrayna ordusu da bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, Herson'da 43 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 tank ve diğer askeri ekipmanların tahrip edildiğini kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise bölgedeki bir çatışmadan kendi kuvvetlerinin galip çıktığını bildirdi.

Reuters haber ajansı, çatışmalara ilişkin haberleri bağımsız kaynaklardan doğrulayamadı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI