radyobir
radyobir

"Ukrayna'da yaşananlara sessiz kalan ülkeler de suçlu"

77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'da yaşananlara sessiz kalan ülkelerin de suçlu olduğunu söyledi.

21 Eylül 2022 07:44 | Kategori: ABD

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dünya liderlerinin BM Genel Kurulu'nda uzun küresel sorunlar listesini ele alırken hiçbir ülkenin Ukrayna'daki savaşa kayıtsız kalmaması gerektiğini ifade etti.

Macron, Rusya'nın saldırganlığının barışı baltaladığını, bu saldırganlığa, işgale sessiz ve tarafsız kalan tüm ülkelerin de Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın suç ortağı olduğunu ifade etti.

"Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle birlikte emperyalizm geri döndü”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte, Moskova'nın bu hukuksuz savaşını, ”emperyalizme yeniden dönüş olarak” olarak değerlendirdi.

Macron, "24 Şubat'ta Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olan Rusya, bir saldırı, işgal ve ilhak eylemiyle güvenliğimizi tehdit ederek BM Şartı'nı ve devletlerin egemen eşitliği ilkesini kasten ihlal etti. Rusya’nın başlattığı bu savaş, BM ilkelerini baltaladı. Dünya düzenini baltaladı. Barışı baltaladı. Bugün bu işgale sessiz kalanlar, tarafsız kalan tüm ülkeler tarihi bir yanılgının içindeler. Yanılıyorlar ve tarihi bir hata yapıyorlar. Bugün yaşananlara sessiz kalanlar, yeni bir emperyalizm suçunun ortağı olmuştur. Konu, Doğu ile Batı veya Kuzey ile Güney arasında bir seçim yapma meselesi değildir. Bugün Rusya’nın dünyaya yaşattıkları bir savaşın çok daha ötesindedir. Rusya’nın bu tutumunun dünyayı bölme riski var” diye konuştu.

Macron, BM Güvenlik Konseyi üyelerini, Rusya'nın savaşı sona erdirmek ve bu saldırganlık eylemine son vermek için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, ”Rusya, bombalanan ve işgal edilen topraklarda sahte referandumlar yapmış olsa bile askeri olarak iradesini dayatamayacağını artık görmelidir” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI