radyobir
radyobir

Ukrayna ordusu Lyman kentini kuşattı, Rus ordusu çekildi

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk bölgelerini ilhak ettiğini açıklamasından bir gün sonra, Ukrayna ordusu bugün Donetsk'teki stratejik Lyman kentini tamamen kuşattığını bildirdi.

02 Ekim 2022 09:03 | Kategori: Avrupa

Kuşatma haberinden birkaç saat sonra ise Rus ordusu, askerlerinin kentten çekildiğini açıkladı. Rusya açıklamada kentin Sovyetler Birliği dönemindeki ismi olan Krasnyi Liman'ı kullandı.

Açıklamada "Kuşatma tehdidine bağlı olarak, güçlerimiz Krasny Liman'dan daha avantajlı noktalara çekilmiştir" denildi.

Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak tarafından paylaşılan videoda, kentin girişindeki tabela önünde Ukrayna bayrağı sallayan Ukrayna askerleri görülüyor. Askerler "Lyman, hepsi Ukrayna'nın olacak" diyor.

Ukrayna ordusu sözcüsü kentte 5.500 kadar Rus askeri olduğunu belirtmiş ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanmamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dünkü ilhak açıklaması sonrası "ülkesinin tüm toprağı bağımsızlığına kavuşana kadar savaşma" sözü vermişti.

Lyman'ı kaybetmek Ruslar için ciddi bir gerileme.

Rus ordusu Lyman'ı Mayıs ayı sonlarında işgal etmiş ve burayı Donetsk bölgesi için kilit lojistik merkezi olarak kullanmaya başlamıştı. Bölgeye asker ve teçhizat dağıtımı buradan yapılıyordu.

Lyman ayrıca Donetsk, Luhansk ve Harkov bölgelerini bağlayan tren yolunun üzerinde.

Ukrayna ordusu, kenti Rus birliklerden geri alabilirse, Donetsk bölgesinin kuzeyinin kontrolünü tamamen ele geçirebilecek.

Ukrayna Savunma Bakanlığı danışmanı Yurik Sak, Rus askerlere teslim olma şansı tanıdıklarını belirtti.

Sak "Savaş esiri olarak Rus ordusunda gördüklerinden daha iyi muamele görecekler" dedi.

Kadirov'dan Putin'e nükleer silah çağrısı

Rusya'ya bağlı Çeçenistan Özerk Yönetimi lideri ve Putin'in yakın müttefiki Ramazan Kadirov, Lyman kentinin kaybının ardından Putin'e "düşük etkili nükleer silah kullanma" çağrısı yaptı.

Online mesajlaşma uygulaması Telegram'dan paylaştığı mesajda Kadirov "Şahsi fikrime göre, daha sert adımlar atılmalı; sınır bölgelerinde sıkıyönetim ilan etmek ve düşük etkili nükleer silahlar kullanmak gibi" dedi.



Çeçen lider Kadirov

Zaporijya Nükleer Santrali'nin müdürü 'Ruslar tarafından kaçırıldı'

Ukrayna'da bulunan ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali'nin müdürü Ihor Murashov'un Rus birlikler tarafından kaçırıldığı belirtildi.
Açıklama Ukrayna devlet nükleer kurumu Energoatom tarafından yapıldı.

Murashov'un Cuma akşamı, nükleer santralden yakınlardaki Enerhodar kasabına doğru aracıyla seyahat ederken kaçırıldığı, gözlerinin bağlanıp bilinmeyen bir yere götürüldüğü aktarıldı.

Energoatom, Murashov'un acilen serbest bırakılması için Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yardım istedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI