radyobir
radyobir

Ukraynalı milletvekili'nden Türkiye'ye çağrı

Rusya'nın Donbas bölgesine operasyon başlattığı ilk saatlerde başkent Kiev'den VOA Türkçe'ye açıklamalarda bulunan Ukraynalı milletvekili Rüstem Umerov, Türkiye'deki Ukrayna Büyükelçiliği'nden yapılan çağrının bir benzerini yaptı.

24 Şubat 2022 13:41 | Kategori: Dış Politika

Komşu ve müttefiki olarak tanımladığı Türkiye’yi yanlarında görmek istediklerini belirten Umerov, "Karadeniz ülkesi. Komşu ülke. Tabii biz farklı din dil, ırk diyebiliriz ama yine de komşuyuz. Tabii Türkiye'ye çok güveniyoruz. Türkiye'nin Ukrayna için yürütmüş olduğu diplomasi kanallarını kullanmaya çalışıyoruz. Neden? Çünkü Türkiye'ye güveniyoruz. İleride dediğimiz gibi ülkemizin müttefiki olursa tabii bizim için büyük bir avantaj olur. Çünkü sadece Kırım Tatar Türkleri olarak değil de Ukrayna vatandaşları olarak Türkiye'ye güveniyoruz” dedi.



"Ukraynalılar kendilerini korumak için silah alıyor” 

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Genel Sekreteri de olan Kırım asıllı milletvekili Umerov, Ukrayna’nın Rusya’ya yanıt vermeye hazır olduğunu ancak karşılarında kendilerinden 10 kat daha güçlü bir ordu olduğunu söyledi:

"Müttefiklerimizden destek istiyoruz. Yeterli silahlarımız yok. Ama yine de ilave gelirse, mühimmat gelirse çok iyi olur. Çünkü bizden 10 kat daha büyük bir orduyla savaşıyoruz ve ordunun neden bizim topraklarımızı işgal etmek istediğini de anlamıyoruz. 300 bine yakın bir askeri gücümüz var. 300 bine yakın jandarma ve polis ve İçişleri mensupları var. Bir de 400 bine yakın gazimiz var. Dolayısıyla şu anda hali hazırda Savunma ve İçişleri Bakanlığı güçleri ve gazilerimiz katılır. Ama bakıyorum ki insanlar hiç panik yapmıyor. Dolayısıyla burada yeme içme konusunda sıkıntı, kıtlık görmüyoruz. Sadece silah konusunda sıkıntı var. Bütün mağazalar doldu. Silah alamıyor insanlar. Çünkü kendilerini korumak istiyorlar. Kişisel savunma için silah almaya çalışıyorlar.”

"Amerika’nın yardımcı olmasını istiyoruz”

Amerika Başkanı Joe Biden, Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmede Rusya’ya sert yaptırımların uygulanacağını, Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Rustem Umerov, bugüne dek garantör ülkelerin aldıkları sorumluluklarını yerine getirmediğini, buna ABD’nin de dahil olduğunu savundu.

Umerov, "Amerika bizim müttefikimiz. Bu zamana kadar hep yanımızdaydı ancak yürütmüş olduğu diplomatik ve politik kanallar maalesef o kadar verimli çalışmıyor. Tabii vermiş olduğu garantörlük anlaşmalarını yerine getirmesini arzu ediyoruz. Budapeşte Memorandumu ve başka anlaşmalara göre bizim yanımızda bulunması gerekiyordu. Bu zamana kadar garantörlerden kimse almış olduğu sorumlulukları yerine getirmedi. Şimdi Amerika'dan ne bekliyoruz? Bir istikrarlı politika yürütmesini. Biz Avrupa Birliği Birliği'ne girmek istiyoruz, NATO'ya girmek istiyoruz ve Amerika bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz” dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI