radyobir
radyobir

Ürdün, İsrail Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Ürdün, İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in, Paris'teki bir törende konuşma yaptığı kürsüde Ürdün'ü İsrail toprağı olarak gösteren harita kullanmasını ve Filistin halkını yok sayan açıklamalarını protesto etmek için İsrail'in Amman Büyükelçisi Eitan Sorkis'i Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

21 Mart 2023 06:51 | Kategori: Ortadoğu

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığa çağrılan Büyükelçi Sorkis'e, İsrail hükümetine iletilmek üzere sert bir dilde yazılmış protesto mektubunun teslim edildiğini belirtti.

Ürdün hükümetinin Filistin halkına yönelik "aşırılık yanlısı, kışkırtıcı ve ırkçı" açıklamaları kınadığını vurgulayan Mecali, daha önce de Filistin beldesi Huvvara'nın yıkılması çağrısı yapan Smotrich tarafından sergilenen bu aşırılık yanlısı ırkçı davranışların yol açabileceği tehlikelere konusunda uyarıda bulundu.

Mecali, uluslararası toplumu, Smotrich'in "insani değer ve ilkelerin ihlalini temsil eden" aşırılık yanlısı ve kışkırtıcı eylem ve açıklamalarını kınamaya çağırdı.

İsrail hükümetinin, Smotrich'in bu aşırılık yanlısı eylemleri ve "kışkırtıcı, nefret dolu" ifadeleri konusunda açık ve net bir tavır alması gerektiğinin Büyükelçi Sorkis'e iletildiğini kaydeden Mecali, "Ürdün Dışişleri Bakanlığı, bu tür aşırılık yanlısı, nefret dolu davranış ve ifadelere karşı gerekli tüm siyasi ve yasal önlemleri almaktadır." ifadesini kullandı.

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Paris ziyareti sırasında dün akşam Likud Partisi'nin eski Başkanı Jacques Kupfer'i anma töreninde yaptığı konuşmada, "Filistin diye bir halkın olmadığını ve bunu Beyaz Saray'ın da duyması gerektiğini" söylemişti. Smotrich'in konuşma yaptığı kürsüde Ürdün'ü de içine alan İsrail haritası kullanması da dikkatleri çekmişti.

Maliye Bakanı Smotrich, daha önce de Yahudi yerleşimcilerin 26 Şubat'ta toplu saldırılarına hedef olan Filistin beldesi "Huvvara'nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini" kaydetmişti. Bu sözleri uluslararası arenada yoğun tepki toplayan Smotrich, ABD ve Fransa ziyaretlerinde diplomatik olarak tecrit edilmiş, herhangi bir resmi görüşme yapamamıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI