radyobir
radyobir

Uzay aracı kontrolden çıktı, dünyaya düşüyor

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gönderilen Rus kargo aracı Progress M-27M kontrolden çıktı. Teknik arızası giderilemeyen ve 2,5 tonluk yüküyle Dünya'ya doğru düşeceği açıklanan uzay aracı, atmosferde yanıp yok olacak.

30 Nisan 2015 08:25 | Güncelleme :30 Nisan 2015 08:33 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Rus uzaycılık kurumu Roskosmos, yanlış yörüngeye oturan Progress kargo aracını kontrol altına alma çabasının başarısızlıkla sonuçlandığını açıkladı. Rusya, kargo aracıyla ISS'e oksijen ve gıda malzemeleri yollamıştı.

Roskosmos'un adını açıklamak istemeyen bir yetkilisi, arızanın Soyuz roketinden kaynaklandığına dikkat çekerek bunun kaygı verici olduğunu söyledi. Soyuz roketlerinden ISS'e insanlı yolculuklarda da yararlanılıyor.

Roskosmos yetkilisi, arızanın analiz edilebilmesi amacıyla önümüzdeki ay için planlanan bir yolculuğun iptal edilebileceğini söyledi. 26 Mayıs'ta ISS'e üç uzay adamının transferi planlanıyordu. Progress'in yanlış yörüngeye oturmasının üçüncü kademede meydana gelen bir arızadan kaynaklandığı ihtimali üzerinde duruluyor.

'ISS'te sıkıntıya yol açmaz'
Roskosmos yetkilisi, düzenlenecek seferin ertelenmesinin ISS'te herhangi bir sıkıntıya yol açmayacağını, istasyonda yeterince gıda ve içecek maddesi ile teknik malzemenin bulunduğunu vurguladı.

Yeryüzünden yaklaşık 400 kilometre yükseklikteki yörüngede seyreden ISS'te halen 6 kişilik mürettebat görev yapıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI