radyobir
radyobir

Uzayda Çin - ABD rekabeti!..

Çin,uzayda ABD'ye meydan okumak için füze teknolojilerini geliştiriyor.

31 Temmuz 2014 10:25 | Kategori:

Çin füzeleri

23 Temmuzda dünyanın çevresindeki yörüngeye yerleştirilen yapma uyduları vurabilen füzenin yeni bir denemesi yapıldı. İlgili haber, istihbarat verilerine dayanarak ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı. Çin devlet başkanı Si Cinping Çin’in uzaydaki varlığını sağlamlaştırma çağrısında bulunduktan sonra düzenlenen ilk deneme, hedefin vurulması ile sonuçlanmadı.
Bilindiği gibi sözü geçen çağrı, hava birliklerinden birinde yapılan denetim sırasında duyuldu. Si Cinping ilk kez Çin’in rakip ülkeler tarafından, öncelikle ABD tarafından uzayın askerileştiilmesine karşılık vermek yeteneğine olması gereğine işaret etti. Çin Halk Cumhuriyeti devlet başkanı ayrıca ordunun olası acil durumlara çabuk olarak etkili bir tepki verebilmesi için "yeni tip savaş gücünün” oluşturulması için ek rezervler sağlanacağını vadetti.
23 Temmuzda yeni yönetimin göreve başlamasından sonra ikinci test denemesi yapıldı. 2013 Mayısında gerçekleştirilen birinci test denemesi sırasında Çin tarafından hedefleri savaş başlığı vasıtası ile değil de darbe şiddeti sayesinde ortadan kaldırabilen kinetik önleme aracı yörüngeye yerleştirilmişti.
Uzmanların kanısınca olası düşmanın uzay aracının vurulması, en etkili yol değildir. En etkili usul,hedefin radyo elektronik aracı veya lazer vasıtası ile ortadan kaldırılmasıdır. Her halde 23 Temmuzda asıl böyle usul testlerden geçirildi. Rusya Sosyo-politik araştırmalar Merkezi müdürü Vladimir Yevseyev,Çin’de lazerler vasıtası ile yapma uyduları etkisiz hale getiren sistemlerin geliştirildiğini tahmin ederek şunları söyledi:
Çin, yapma uyduların doğrudan vurulması olanağını sağlayan usullerin yanısıra yapma uyduları göz kamaştıran araçlar, bu arada olası düşmanın yapma uydusu yanına göz kamaştıran mikro uydular ulaştırılarak uydunun kuşatılması ve "kör edilmesi” olanağını veren araçlar geliştiriyor. Açıktır ki ilgili çarışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmalar ne gibi aşamada bulunuyor,hala belli değildir. Fakat Çin’in olası uzay savaşlarına aktif hazırlıklar yaptığı açıktır.
ABD uydusavar sistemlerin geliştirilmesinden dolayı tedirginlik duyduğunu çok kez resmen açıklıyordu. Vaşington böyle silahı geliştirip denemeden vaz geçmek çağrılarının nedeni olarak usayda güvenliğin sağlanması gereğine işaret ediyor. Rusya Bilimler Akademisi Dünya ekonomisi ve devletlerarası ilişkiler enstitüsü uzmanı, tuğgeneral Vladimir Dvorkin ABD’nin Çin tarafından uzayda bir atak gerçekleştirilmesi olasılığından korktuğunu belirterek şunları söyledi:
Diğer ülkelerde Amerika’nın uzaydaki faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek çalışmaların veya denemelerin gerçekleştirilmesi, her çeşit keşif ve denetim operasyonlarına lojistik destek göstermede her şeyden ziyade uzaya bağımlı olan ABD’yi endişelendiriyor. Çin uydusavar sisteminin ABD uzay güçlerinin olanaklarını kısıtlayabilecek düzeye çıkması olasılığı ABD’yi çok kaygılandırıyor.
Denebilir ki Çin artık uzayda ABD’ye meydan okudu. Rusya jeopolitik problemler Akademisi başkan yardımcısı Konstantin Sivkov şimdi Çin uydusavar silahların geliştirilmesinde ABD ile rekabet yaptığı kanısını belirterek şunu söyledi:
Söz konusu, Çin tarafından geliştirilen gerçek bir silahtır. Çin’in böyle silahı yapması için gerekli gücü ve olanakları var. Ve Çin böyle silahı geliştiriyor. Çin artık teknolojik bakımdan öncü ülkeler arasında yer alan ülke olarak nitelendirilmelidir. Çin azıcık geri kalıyor tabii. Fakat bu kusur önümüzdeki yıllarda kaldırılabilir. Çin’de uydusavar silhın ilk denemesi 2007-de yapılmıştı. Alçak yörüngelerde balistik füze vasıtası ile eski bir Çin meteoroloji uydusu vurulmuştu. Şimdilik Çin’in yüksek düzey sabit yörüngelerdeki uzay araçları vurmak yeteneğinde olduğunu gösterecek veriler hala yoktur. Bunu yapabilmek için Çin darbe uzay grubuna sahip olmalıdır.
Rusya ve Çin uzaya silah yerleştirilmesini yasaklayan uluslararası sözleşmenin bağlanmasını teklif ettiler. Bunun için Uzmanlar Çin tarafından uzaya her hangi bir silahın yerleştirilmiyeceği fikirinde birleşiyorlar. Öte yandan Çin’in böyle bir potansyele sahip olmak istediği ve bu yönde gerekli çalışmaların sürdürüldüğü açıktır.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI