radyobir
radyobir

Uzaydan gelen sinyaller inceleniyor

Dünyanın en büyük teleskobu olarak bilinen FAST'in (Aperture Spherical Radio Telescope) 3 milyar ışık yılı uzaktan gelen sinyalleri incelemeye başladığı belirtildi.

10 Eylül 2019 05:25 | Kategori: Dünya

Çin'in Guizhou bölgesinde bulunan ve 500 metre büyüklüğündeki anteniyle dünyanın en büyük radyo teleskobu ünvanına sahip FAST (Aperture Spherical Radio Telescope), 3 milyar ışık yılı uzaklıktaki sinyalleri izlemeye başladı.

Çince 'Tianyan' olarak adlandırılan FAST, Çin'in Guizhou bölgesinde bulunan Dawodang çöküntüsünden yaptığı incelemelerde, derin uzaydaki hızlı radyo patlamalarını (FRB) takip ediyor.

Bilinen en parlak patlamalar olan FRB'lere neyin yol açtığı ve patlamaların nasıl meydana geldiği ise henüz belli değil.

Ancak, Çinli gökbilimciler FAST üzerinden yaptığı son çalışmalar, FRB'lerle ilgili daha çok bilgiye erişilmesini sağlayabilir. 

Çinli gökbilimciler, devasa teleskobun 19 ışınlı bir alıcısına hassas bir FRB arka ucu eklediler.

Yapılan eklenti ile beraber 2015 yılında Arecibo Rasathanesi tarafından gözlenen FRB121102 isimli bir FRB kaynağını gözlemlendi ve yapılan çalışmalar sonucunda 100'den fazla patlama tespit edildi.

Bu patlamalardan elde edilen veriler, önümüzdeki dönemde FRB’leri anlamak için önemli veriler olarak Çinli bilim insanlarının ellerinde bulunuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI