radyobir
radyobir

Irak ordusu Kerkük'e girdi!..

Irak'ta merkezi yönetim ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tırmanan gerilimin ardından Irak ordusu gece yarısı Kerkük'te askeri üs ve petrol kuyularını ele geçirmek için operasyon başlattı. Iraklı güçler Kerkük Havalimanı, Kuzey Petrol Şirketi, Keyvan Askeri Üssü, Kerkük Elektrik Dairesi, doğalgaz yatakları gibi kritik noktalarda kontrolü ele geçirdi. Irak ordusu, kısa süre içinde Kerkük'teki yönetim binalarını ele geçirerek kenti kontrolü altına aldı. KYB peşmergelerinin mevzileri terk edip çekilmesi Peşmerge arasında kriz çıkarttı. AFP, Irak güçleri ile yaşanan çatışmalarda 10 peşmergenin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

16 Ekim 2017 19:01 | Güncelleme :16 Ekim 2017 19:05 | Kategori: Dünya

Reuters haber ajansı Irak merkezi hükümetinin Kerkük'ü ele geçirdiğini duyurdu. Irak hükümetinin açıklamasına göre, Iraklı güçler kentte Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne ait yönetim binalarını ele geçirdi. Irak ordusunun açıklaması, Kerkük'e yönelik operasyonun başlamasının ardından bir gün içinde kentin ele geçirilmesi anlamına geliyor.  

OPERASYON GECE YARISI BAŞLADI

Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi, gece yarısı  'K1 askeri üssü' ve petrol kuyularını Peşmerge'den almak için harekete geçti. Irak ordusu şehirdeki Halit Köprüsü, Riyat yolu, Halit vilayet binası, Meryem Tepesi geçidi ve Reşat’ın kontrolünü, K-1 Askeri Üssü, Turklin ve Yaji Sanayi Bölgesi, Kuzey Gaz Tesisleri ve güvenlik merkezi, Kerkük elektrik santrali, gaz tesisleri yakınındaki petrol rafinerisini ele geçirdi. 

Irak Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ortak güçler, Baba Gürgür Petrol Yatağı ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketi'nin tamamında kontrolü sağladı." denildi. Açıklamada ayrıca Kerkük'e bağlı Leylan nahiyesinde de denetimin sağlandığı aktarıldı. Irak ordusu Kerkük Havalimanı'nın kontrolünü de ele geçirdi. 

VALİNİN ODASINA GİRDİLER

Sosyal medya hesaplarında Irak ordusuna ait birliklerin Kerkük eski valisi Necmettin Kerim'e ait makam odasında bulunduğu görülen fotoğraflar paylaşıldı. Kerim, Irak ordusunun operasyon düzenlemesi durumunda kentte direniş yapılması çağrısında bulunmuştu. 

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi tarafından görevden alınan Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in yerine atama yapıldı. Bağdat’tan verilen görevden alma kararını tanımadığını söyleyen ve görevini sürdüren Kerim’in yerine yardımcısı Rakan Said Ali Cuburi göreve vekaleten atandı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI