radyobir
radyobir

Viskiden Otomobil Yakıtı Üretilebilir mi?

Viskisiyle ünlü İskoçya'daki bir bilim adamı viski damıtımı sonrasında oluşan atıkların, yakıt olarak kullanılabilen biyo-bütanole dönüştürmeyi başardı. Biyo-bütanol için araç motorlarında herhangi bir değişiklik yapılması da gerekmiyor.

27 Kasım 2015 06:01 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Viski ve viskinin yan ürünlerinin biyo-yakıta dönüştürülmesi, petrol tüketimini ve küresel ısınmaya yol açan karbon salınımını azaltabilir.

İskoçya, dünyanın en büyük viski üreticisi. İskoç Profesör Martin Tangney, viski damıtımı sonrasında oluşan atıkların, yakıt olarak kullanılabilen bir alkol türü olan biyobütanole dönüştürülebileceğini söylüyor.

Profesör Tangney’e göre viski üretimi sürecinde damıtma tesisinden çıkan ürünün sadece yüzde 10’u viski. Geriye kalan atıklarsa içinde çözülebilir protein, karbonhidrat, bakır ve diğer mineraller bulunan mayalanmış bir madde ve arpa artıkları.

Damıtma işleminden arta kalan bu maddeler birleştirilerek yeni bir hammadde oluşturuluyor ve bu hammadde, yüzyıldır kullanılan bir mayalama işlemiyle biyo-bütanole dönüştürülüyor. Profesör Tangney, viski bazlı biyo-yakıtın şeker kamışı ve mısırdan elde edilen biyo-etanolden daha güçlü bir yakıt olduğunu belirtiyor.

Biyo-bütanolün petrolle hemen hemen aynı enerji miktarına sahip olduğunu kaydeden uzman, etanolün ise petrolün enerji seviyesinin yüzde 70’ine erişebildiğini söylüyor. Petrol gibi depolanabilen, boru hatlarıyla taşınabilen ve petrol için inşa edilen mevcut altyapıyı kullanabilen biyo-bütanol için araç motorlarında herhangi bir değişiklik yapılması da gerekmiyor.

Edinburgh Napier Üniversitesi Biyo-Yakıt Araştırma Merkezi Başkanı Profesör Martin Tangney, Belçika’da bir fabrikada biyo-bütanol üreten Edinburgh merkezli bir firmanın da kurucusu. Biyo-bütanolün benzinin yerini almasını beklemediğini belirten uzman, benzinle biyo-bütanolün karıştırılabileceğini söylüyor. Isınmada da kullanılabilen biyo-bütanolün uçak ve gemi yakıtına dönüştürülmesi de mümkün.

Uzmana göre otomobillerde daha az petrol bazlı benzin kullanılmasını sağlayan biyo-bütanol, çevrenin korunmasına büyük katkı sağlayabilir.

Şirketi İngiltere hükümetinden 17 milyon dolar tutarında yardım alan Profesör Tangney, İskoçya’da kurmayı planladıkları fabrikanın üç yıl içinde faaliyete geçebileceğini kaydediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI