radyobir
radyobir

Washington Corona önlemlerini hafifletiyor

ABD'de Omicron varyantından kaynaklanan artan vaka sayılarında düşüş sürerken başkent Washington, 15 Şubat'tan itibaren birçok işyerine girişte aşı kartı gösterme zorunluluğunu kaldırıyor. Belediye Başkanı Muriel Bowser 1 Mart'tan itibaren de restoran, bar, spor salonu ve ibadethaneler gibi birçok kapalı alanda maske zorunluluğunun kalkacağını bildirdi.

15 Şubat 2022 07:02 | Kategori: ABD

Maske zorunluluğu okul, kütüphane, bakımevi, toplu taşıma ve sağlık hizmeti veren tesislerde ise devam edecek.

Bowser, Aralık ayında getirilen bazı kısıtlamaların COVID-19 vakalarında ve hastaneye yatma oranındaki ciddi düşüş nedeniyle kaldırılması kararını aldıklarını belirtti.

Bowser durumun her an değişebileceği uyarısında bulunarak, ‘‘Bir şeyler değişirse atik davranmalıyız. Tıpkı Aralık ayında yeni ve çok bulaşıcı bir varyantla karşılaştığımızda yaptığımız gibi’’ dedi.

Maryland da maske zorunluluğunu hafifletiyor

Başkente komşu Maryland eyaletinde de Cumhuriyetçi Vali Larry Hogan devlet dairelerinde maske takma zorunluluğunun 22 Şubat’ta kalkacağını bildirdi.

Hogan ayrıca eyaletin eğitim kurulundan da okullardaki maske politikasını değiştirmesini talep etti.

New Jersey, California, Connecticut, Delaware ve Oregon’un ardından New York ve Massachusetts’in valileri de geçen hafta bazı yerlerde uygulanan maske zorunluluklarını kaldıracaklarını bildirmişti.

Başkan Joe Biden maske uygulamasını tamamen kaldırmak için henüz erken olduğunu belirtse de daha fazla çocuk aşı oldukça, çocuklar için uygulamanın gevşetileceği sinyalini vermişti.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Başkanı Dr. Rochelle Walensky Reuters haber ajansına geçen hafta yaptığı açıklamada ülke genelinde vakalar hala yüksek seyrettiği için okullarda evrensel maske uygulamasına bağlı kalacaklarını bildirmişti.

Hızla yayılan Omicron varyantının rekor vaka sayılarına neden olduğu ABD’de COVID-19 vakaları ve hastaneye yatma oranı, son haftalarda azalmaya başladı.

Reuters’ın derlediği verilere göre ABD’de son yedi günde ortalama günlük 189 bin 268 yeni vaka tespit edildi. Hastaneye yatanların sayısı da bu yılın başında 152 bin 756’ydı, bugünse 82 bine kadar düştü.

CDC’den Azerbaycan, Belarus ve Güney Kore'ye seyahat uyarısı

Öte yandan CDC aralarında Güney Kore, Azerbaycan ve Belarus’un bulunduğu altı ülke ve bölgeye seyahat edilmemesi uyarısında bulundu. CDC’nin ‘‘çok yüksek risk’’ uyarı listesine yeni eklenen diğer yerler arasında Komorlar, Fransız Polinezyası, Saint Pierre ve Miquelon var.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Güney Kore, Endonezya ve Azerbaycan’ı dördüncü seviye ‘‘seyahat etmeyin’’ uyarı listesine aldı.

CDC’nin en üst düzey uyarı listesinde 140 ülke ve bölge yer alıyor. Bunlar arasında Türkiye, Kanada, Avrupa’nın tamamı ve Latin Amerika’nın da neredeyse tamamı yer alıyor.

CDC’nin üçüncü seviye listesinde acil durumlar dışında aşısız Amerikalılar’ın seyahat etmesini teşvik etmediği 50 ülke yer alıyor.

Kurumun birinci ve ikinci seviye; düşük ve orta derecede riskli ülkeler listesinde ise Çin, Yeni Zelanda, Pakistan, Tayvan ve Hong Kong bulunuyor.

CDC diğer 40 seyahat noktasını ise ‘‘bilinmeyen’’ olarak etiketleyerek aşısız Amerikalılar’ın buralara gitmesini tavsiye etmiyor.

Seyahat sektöründen bazı yetkililer CDC’nin seyahat tavsiyelerinin uluslararası hava seyahatinde düşük talebin sorumlusu olduğu görüşünde.

Bu ayın başında büyük havayolu ve turizm şirketleriyle seyahat grupları Beyaz Saray’a ABD’ye seyahat eden aşılı uluslararası yolculardan uçuş öncesi COVID-19 test zorunluluğunu kaldırması çağrısında bulunmuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI