radyobir
radyobir

Yağ yakmanın 10 altın kuralı

Yanlış ve bilinçsiz beslenme hem sağlımızı olumsuz etkiliyor hem de fazla kilolara sebep oluyor. Bu da insanları zayıflama çabasına itiyor. Durmaksızın yeni yollar üretilse de zayıflamak o kadar da zor değil. Gün içinde belli adımları uygulayarak fit bir vücuda ulaşabilirsiniz. FitWell Beslenme Koçu ve Milli Takımlar Beslenme Uzmanı Cenk Özyılmaz, zayıflamanın altın kurallarını anlatıyor...

09 Ekim 2015 07:00 | Kategori: Sağlık

1. Günlük enerji alımına dikkat!

Yapılması gereken öncelikli işlerin başında, günlük enerji alımında kısıtlamaya gidilmesi gelir. Fakat sadece gün içerisinde ne kadar kalori alındığı değil, neyin ne zaman tüketildiği de önemlidir.

2. En önemli öğün: Kahvaltı 

Her gün mutlaka kahvaltı yapın. Uzun bir süredir uykuda olan vücut, kaliteli proteinler, kompleks karbonhidratlar, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu besin ögelerini alarak metabolizmayı hızlandırabilir ve güne daha enerjik başlayabilirsiniz.

3. Basite kaçmayın

Basit karbonhidratlardan uzak durun. Çay şekeri, beyaz un, reçel, bal gibi besinlerin tüketimine sınırlama getirin.

4. Sofranızda doymamış yağlara yer açın

Vücudumuzun ihtiyacı kadar yağ tüketmeye özen gösterin. Öğünlerinizde doymuş yağları değil, daha çok doymamış yağlardan zeytin ve fındık yağını tercih edin. Yağlı tohumların tüketilmesine özen gösterin.

5. Sebze ve meyve tüketimini arttırın

Sebze ve meyve tüketimi hem vitamin ve mineral ihtiyacımızı karşıladığından, hem de posalı ürünler olduğundan her gün 4-5 porsiyon tüketin.

6. Öğün atlamayın

Günlük besin tüketimini üç ana öğün 1-2 ara öğün olarak düzenleyin.

7. Akşamları protein ağırlıklı beslenin

Akşam saat 9’dan sonra bir şey yememeye dikkat edin. Bu son öğünde mümkünse karbonhidrattan zengin, özellikle şeker içeren besinler değil (meyveler, pasta, kek gibi), daha çok protein ağırlıklı süt ürünleri veya yağlı tohumlar tercih edebilirsiniz.

8. Bol bol su için

Günlük su tüketimine özen gösterin. Vücut ağırlığının her 25 kg’ı için 3-4 su bardağı su tüketmelisiniz. Bunun bir kısmı bitki çaylarından karşılanabilir.

9. Egzersizleri ihmal etmeyin

Kilo kontrolünün, yağ yakmanın en büyük anahtarlarından olan egzersizleri düzenli olarak yapmaya dikkat edin.

10. Uyku düzeninize önem verin

Uyku faktörünün de kilo kontrolünde çok önemli bir yeri olduğunu unutmayın. Gece salgılanan hormonların metabolizma üzerindeki etkileri son derece önemlidir. Bunun yanında iştah üzerinde çok büyük etkisi olan stresin de en büyük etkeni uykudur. Bu nedenle düzenli olarak günde 6-8 saat uyuyun.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI