radyobir
radyobir

Yaprağı meyvesinden pahalı

Trakya mutfağının vazgeçilmezi Yapıncak asma yaprağının fiyatı, üzümün fiyatını 5'e katladı.

01 Haziran 2016 14:10 | Kategori: Yaşam

Tüysüz ve ince olması nedeniyle sarmada Trakya mutfağının vazgeçilmezi Yapıncak asma yaprağının fiyatı, üzümün fiyatını 5'e katladı. Üzümün kilogramı 3 liradan satılırken asma yaprağının kilogramı 15 liradan alıcı buluyor.

Yapıncak cinsi üzümün asma yaprağı Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden zeytinyağlı sarmaların ana malzemesi olarak tercih ediliyor. Asma yaprağını meyvesinden daha pahalı hale getiren ise tüysüzlüğü ve ince narin yapısı. Dünyaca meşhur Tokat yaprağıyla yarışacak lezzetteki Yapıncak asma yaprağının ünü Trakya'yı aşmaya başladı.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitü olarak asma yaprağı üzerine çalışma yaptıklarını söyledi.

Gülcü, asma yaprağının raf ömrünü uzatmaya yönelik çalışmaları olduğunu belirterek, "Geleneksel olarak asma yaprağı yaygın olarak salamuraya işlenmekte, yani tuzlu suda muhafaza edilmekte. Bunun yanında bizler konserve yapımına uygunluğunu, dondurularak muhafazasını ve diğer gıda ambalajlama koşullarını değiştirerek raf ömrünü uzatmaya yönelik çalışmalar yürüttük." dedi.

Daha sonraki aşamada Yapıncak çeşidi üzerine yoğunlaştıklarını ifade eden Gülcü, "Yapıncak çeşidinin yaprak yapısının ince dokulu olması, yaprak altı tüylülüğünün az olması, ağızda kolay parçalanan gevrek yapısından dolayı ve salamura yapıldıktan sonra da aldığı kehribar sarısı renkten dolayı vatandaşlar çok tercih etmekte. Biz de yapıncak asma yapraklarını bu noktada bölge için başta Tekirdağ olmak üzere Trakya yöresi için gizli bir hazine olarak görüyoruz. Bunu açığa çıkarmak için çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

"Asma yaprağı üretimine yönelik bağcılık sistemi"

Mehmet Gülcü, enstitü bünyesinde 2 yıl önce kurdukları bağda asma yaprağı üretimine yönelik bağcılık sistemi oluşturduklarını söyledi.

Asma yaprağı üretimi için gerekli araştırmaları, oluşturdukları bağda gerçekleştirdiklerini anlatan Gülcü, "Bu bağda Yapıncak çeşidi ile ilgili budamasını, sulamasını ve bakım işlemlerini uygulayıp en yüksek yaprak verimini almaya yönelik, burada üzümü ikinci plana da bırakarak bir üretim modeli düşünüyoruz ve bunu da oluşturduktan sonra çiftçilerimizle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

Gülcü, geliştirilen üretim modeli ile ilgili gerekli analizlerin yapılmasının ardından oluşturulan bağın tanıtımının yapılacağını belirtti.

Asma yaprağının Türkiye'de ekonomik değeri olan bir ürün olduğunu aktaran Gülcü, sözlerini şöyle tamamladı:

"Asma yaprağı yüzyıllardır özellikle Anadolu'da yaygın olarak düğün bayram yemekleri arasında yer alan sarma yemeğinin ana malzemesi. Bu noktada da Tokat olsun, Ege yöresi olsun artık ticari olarak çok fazla sayıda işletmelerin de kurulduğu ambalajlamayla büyük marketlere, pazarlara hatta ihracata da önemli ölçüde gönderilen bir ürün. Trakya'yı da bu noktada potansiyel olarak görüyoruz. Bunun gelişmesi için de çalışmalarımızı burada sürdürüyoruz.

Yapıncak çeşidi için özellikle artık yaprağının namı, ünü üzümünü geçmiş durumda. Son yıllarda pazarlarda, özellikle taze yaprak pazarlayan yöredeki pazar esnafının bir numaralı çeşit olarak önümüze çıkıyor. Tabii üzümü de eski yıllardan beri kullanılagelen ama son yıllarda biraz daha diğer çeşitlere karşı özellikle şıralık özelliğini, sofralık özelliğini biraz daha ikinci plana bırakmış bir çeşit. Bu noktada yapıncak çeşidinin yaprağını biz çok önemsiyoruz, ön plana çıkarmak için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI