radyobir
radyobir

Yarım asırlık siyasetçi: Biden

Amerika'da 2020 başkanlık yarışında Demokrat Parti'den sayıları giderek artan aday adaylarının arasına eski Başkan Yardımcısı Joe Biden da katıldı. Böylece Demokrat Parti'nin en güçlü aday adayı olarak görülen isim de Trump karşısında yerini almış oldu.

26 Nisan 2019 10:40 | Güncelleme :26 Nisan 2019 11:40 | Kategori: Dünya

Biden adaylığını paylaştığı bir videoyla açıkladı. Onun da hedefinde diğer Demokrat aday adayları gibi Başkan Donald Trump vardı. Trump’a Beyaz Saray’da 8 yıl verilmesi durumunda Trump’ın ulusun karakterini sonsuza kadar değiştireceğini söyledi ve bunun olmasına seyirci kalamayacağını belirtti.

Anketlerde önde

Peki Obama doneminde 8 yıl boyunca başkan yardımcılığı görevinde bulunan tecrübeli siyasetçi kim? Anketlerde önde görünen Biden, dış politika, ceza hukuku ve diğer iç politika alanlarında tecrübesiyle diğer adaylar arasından sıyrılarak öne geçiyor.

Ancak 76 yaşındaki Biden’ın uzun siyasi kariyeri boyunca kadınlarla yakın fiziksel temas kurarak samimi bir kişilik sergilemesi gibi bir dönem avantajına olan bazı davranışları "MeToo” hereketiyle birlikte dezavantaja dönüştü. En az 7 kadın farklı zamanlarda Biden'ın dokunuşlarının kendilerini rahatsız ettiğini söyledi. Biden adaylığı için yayınladığı videoda, bu dokunma ve sarılmaların insani bir ilişki kurma çabası kapsamında tutarlı olduğunu savunurken, bundan sonra bu konularda daha dikkatli olacağını da söyledi.

Biden’ın diğer Demokrat adaylar karşısındaki en güçlü kozu ise, yer yer devletin en üst kademelerinde, neredeyse yarım yüzyıllık bir devlet yönetimi tecrübesine sahip olması. 8 yıllık başkan yardımcılığı dışında, yaklaşık 40 yıl boyunca Kongre’de görev aldı.

Amerika’nın 2001’de Afganistan, 2003’te Irak’ı işgaline verdiği destek, silah kontrolu ve ceza hukuku konularında önemli roller üstlendi.

Ancak Biden’ın bazı adım ve kararları bazı liberal eğilimli Demokratlar ve bağımsızlar arasında pek kabul görmüyor.

Bir grup, Biden’ın Washington kariyerini seçmenleri Trump’a yönlendirecek bir etken olarak görürken, bir başka grupsa Demokratlar’ın Trump gibi siyaset dışı bir geçmişe sahip yeni bir yüze ihtiyaç duyduğu görüşünde.

Eşi ve kızını trafik kazasında kaybetti, 40 yıl sonra da oğlunu

Biden’ın siyaset sahnesine çıkışı gençlik yıllarında oldu. 29 yaşında Senato yarışına girdi ve Amerika tarihinin seçilmiş en genç ikinci senatörü oldu.

Biden senatör seçildikten birkaç hafta sonra eşi Neilia ve henüz bebek olan kızı Naomi, geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybetti. Aynı kazada Biden’ın iki oğlu Beau ve Hunter ağır yaralandı. Biden 1973’te Senato yeminini hasta oğlunun başucundan etti.

Biden ailesinin peşini trajediler bırakmadı. Ailesiyle çocukken geçirdiği trafik kazasında ölümden dönen Beau Biden, 40 yıl sonra, henüz 46 yaşında beyin kanserinden hayatını kaybetti. Biden bir kez daha evlat acısı yaşadı ve 2016 başkanlık seçimi yarışına da bu nedenle girmediği belirtiliyor.

Başkan yardımcıları üzerine iki kitap yazan Saint Louis Üniversitesi Hukuk Profesörü Joel Goldstein, Biden’ın trajedileri ele alış şeklinin, onun karakterinin ne kadar esnek ve dayanıklı olduğu konusunda ipuçları verdiğini söylüyor.



Kongre’de geçen 36 yıl

Joe Biden, Obama’nın başkan yardımcısı olana dek 36 yıl süren Senato macerası boyunca çok partili sistemi destekledi. Tecrübeli politikacıyı destekleyenler, bu özelliklerinin hayli kutuplaşmış mevcut siyasi ortamda Biden’ın yararına olacağını savunuyor.

Biden Mart ayında ‘düzgün bir adam’ olarak nitelediği Başkan Yardımcısı Mike Pence’le ilgili geri adım atarak eşcinsel haklarına saygı duymadığı gerekçesiyle eleştirdi.

Virginia Üniversitesi’nden siyaset bilimci Kyle Kondik, Biden’ın bu adımının Demokrat seçmenlerin adaylarında görmek istediği bir özellik olduğunu söylüyor.

Biden siyasi kutuplaşmaların ülkeye zarar verdiği mesajını veriyor. Siyaset karnesine öne çıkan eylemleri arasında cinsel saldırı, kadına yönelik ve aile içi şiddet vakalarını soruşturmayı kolaylaştıran Kadına Yönelik Şiddet Yasası’na imza atması da yer alıyor. Silah satışlarında sabıka kaydı gerektiren Brady Yasası’nın yürürlüğe girmesinde de etkili isimlerden biriydi.

İki kez başkan adayı adayı oldu

1988 ve 2008 yıllarında iki kez başkanlık için aday adayı olan Biden ön seçimlerde aradığı desteği bulamadı. 1988’de bir tartışma sırasında İngiliz siyasetçi Neil Kinnock'un sözlerini kullanması ancak alıntı yaptığını belirtmemesi, intihal skandalına yol açmıştı. 2008’de ise Iowa’daki ön seçimlerde aldığı destek yüzde 1’in altında kalınca yarıştan çekilmişti.

2008’de başkanlık yarışında ülkenin ilk siyah başkanı olan Obama, bu yolculukta uluslararası arenada derin bir deneyime sahip bu ismi yol arkadaşı olarak seçti.

Başkan yardımcılığı görevi sırasında Kongre ile Beyaz Saray arasında özellikle Obamacare olarak bilinen sağlık reformu gibi birçok tartışmalı konuda kilit rol üstlendi.

2017’de ise Başkan Barack Obama, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı ülkede verilen en yüksek sivil nişan olan Başkanlık Özgürlük Madalyası ile ödüllendirdi.

Washington’da neredeyse yarım asırdır görev yapan Biden, Demokrat Parti içindeki rakiplerinin birçoğunun yaşından daha fazla siyaset tecrübesine sahip. Eğer başkan seçilirse de ABD’nin en yaşlı başkanı olacak.



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI