radyobir
radyobir

Yarım kalan inşaatlar İstanbul'un başına bela oldu

İstanbul'un birçok ilçesi yarım kalan binalara ev sahipliği yapıyor. Görüntü kirliliği yaratan yapılar yasa-dışı faaliyetler için kullanılmasıyla da risk oluşturuyor.

17 Ağustos 2014 10:18 | Kategori:

İstanbul’un hemen hemen her ilçesinde yarım kalan bir inşaata rastlamak mümkün. Bu yapılar, şehrin görüntüsüne eksi bir değer katarken bir yandan da uyuşturucu kullanıcıları ve satıcıları tarafından kulla- nılmasıyla başka bir tehlike yaratıyor. Atıl binaların bulun- duğu ilçelerdeki halk, güvenlik sorunundan şikayet ediyor. 

MİLYONLAR ÇÖP OLUYOR 

Yarım binalarla birlikte milyonluk yatırımlar da heba oluyor. Arsa bedeli hariç, İstanbul’da bir konut ya da ofis inşa etmenin metrekare bedelinin 800 lira ile 3200 lira arasında değişiyor. Bu hesapla değerlendirildiğinde atıl bekleyen yatırımların büyüklüğü de dikkat çekiyor. Uzun süre beklendikten sonra kimi zaman yıkılarak yerine başka bir proje yapılması uygun görülen yapılar kimi zamanda güçlendirilerek tamamlanıyor. İnşaat uzmanları birkaç yıl dahi olsa ara verilen inşaatlarda yeni bir çalışmaya başlamadan önce yıpranma payının hesaplanması gerektiğini ifade ediyor.  

Neden yarım kalıyor

Firmanın ekonomik sorunu
Miras sorunu
Ruhsat problemi
İstanbul’da 2 ila 20 yıl arasında değişen sürelerde inşaat halinde bırakılan projeleri araştırdık. İşte bekleyen inşaatlar;  

Yer: Basın Ekspres
Bekleme süresi: 3.5 yıl

İstanbul’un 2. Maslak hattı olarak adlandırılan ve son yıllardaki gelişi ile dikkat çeken Basın Ekspres Yolu’na cadde üzerinde bir blok kaba inşaatı bitmiş şekilde bekliyor. Saruhan ailesine ait yapı 3.5 yıl boyunca kaba hali bitmiş şekilde bekletildi. Şirket yetkililerinin verdiği bilgiye göre bina için otel ve ofis konusunda karar verilemediği için beklenildi. Aynı bölgede 16 otel yatırımı başlayınca da şirket binayı merkez binası yapmaya karar verdi. 2009’da ruhsatı alınan projede inşaatlar geçtiğimiz günlerde başladı. 

Yer: Bağcılar
Bekleme süresi: 4 yıl

Bağcılar Giyim-kent girişinde Ramada Otele komşu bina 4 yılı aşkın süredir kaba inşaatı bitmiş şekilde bekliyor. Avek Otomotiv’e ait binada ofis yapılması planlanıyor. Binada otel, okul, hastane gibi projelerin de gündeme geldiği için zaman kaybı yaşandığını belirten şirket yetkilileri inşaatı tamamlamak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Binada ofis projesi planlanıyor. 

Yer: Tarabya
Bekleme süresi: 20 yıl

1990’lı yıllarda başlayan proje Maslak-Sarıyer güzergahında, Tarabya yol ayrımındaki köşede konumlanıyor. Otel, Uran Holding’in kurucusu İsmet Uran‘ın1996 yılında cinayete kurban gitmesinden sonra aksamıştı. Yaklaşık 20 yıl geçme- sine karşın otel tamamlanamadı. 

Yer: Maslak
Bekleme süresi: 7 yıl

Maslak’ta yer alan Hattat Holding’e ait Diamond Of İstanbul projesi 7 yıldır bekliyor. Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, "30 bin metrekare alanı belediyeye hibe ettik. Projemizi tamamlamak içinl Büyükşehir Belediyesi’nin kararını bekliyoruz” dedi. 

Yer: Zincirlikuyu
Bekleme süresi: 7 yıl

İki binadan oluşan Tat Towers’ın inşaatına 1989 yılında başlandı ve 2007 yılında tamamlandı. Yıl 2014 ve  Zincirlikuyu’daki proje kullanıma açılmadı. Beş yıl önce ölen Salih Tatlıcı’nın yaptırdığı ve mirasçıları arasında paylaşılamayan yapı harap hale geldi. 

Yer: Beylikdüzü
Bekleme süresi: 10 yıl

Beyliküdüzü’ndeki 16 katlı bina kaba inşaatı bitmiş şekilde 10 yıl bekledi. Yıllar içinde çürüyen ve bölge sakinlerini tedirgin eden yapı geçtiğimiz hafta yıkılmaya başlanıldı. S.S Ormanalılar Yapı Kooperatifi’ne ait yapı kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yenilenecek. 

Yer: Esenyurt
Bekleme süresi: 2-3 yıl

Esenyurt’ta yaşanan ruhsat sorunu çözüldü ama etkileri sürüyor. Emsal değerlerinin Esenyurt Belediyesi ve IBB tarafından farklı hesaplanmasının yarattığı karışıklık sonucu inşaatlar bir yılı aşkın süre durdu. Bu sürede firmalar iflas edince inşaatlar da durdu. 

Yer: Beylikdüzü-Beykent
Bekleme süresi: 7 yıl

Beylikdüzü Beykent girişinde bulunan çukurdaki inşaat yarım kaldı. 7 yıldır bekleyen alanda otel ve AVM yapılması planlanıyordu. Ancak ilçe belediyesi ve Büyükşehir belediyesi arasındaki emsal karmaşası nedeniyle inşaat firması çalışmalarını yarıda bıraktı.  

Yer: Sultangazi
Bekleme süresi: 7 yıl

Sultangazi ilçesi Gazi Mahallesi’nin girişinde yer alan arsa defalarca el değiştirdi. İlk etapta Forum AVM yapılması beklenen arsanın son sahibi Nata Hol-ding oldu. Uyuşturucu kullanıcılarının mekanı haline gelen sahada hala bir çalışma yok. Arsanın yeni sahibi söz konusu alanda AVM ve ofis projesi planladığını söyledi. 

Yer: Haramidere
Bekleme süresi: 10 yıl

2004 yılında projelendirilen 3. Matbaacılar Sitesi tamamlanmadı. 10 yıldır tamamlanması beklenen projede kooperatif yönetimi iki defa el değiştirdi. Yüklenici firma Yenidoğuş’un iflası ile aksayan inşaat için yeni bir inşaat firmasıyla anlaşıldığı ve çalışmaların başladığı söylense de binada hala bir hareketlilik görülmüyor.

Yer: Bayrampaşa
Bekleme süresi: 2 yıl

Bayrampaşa’da 29 Ekim 2011’de kapılarını açan Ora AVM’de işler beklenildiği gibi gitmedi. İçinde iki otelin de yer aldığı Ora AVM bir yıl açık kalmadan kapandı. 70 dönüm üzerine kurulu projenin sahibi Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme hakkında yürütülen iflas erteleme davasında şirketin iflasına karar verildi.

Hürriyet

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI