radyobir
radyobir

Yaz hamileleri bol su için

Sıcakların iyice artması herkesten çok hamileleri etkiliyor. Sıcak havalarda ağır yemekler, kızartmalar veya hamurlu yiyecekler daha az tüketilir, buna karşın sebze-meyve-yeşillik gibi daha hafif besinlerin tüketimi artar. Ama sıcak havadan dolayı vücut daha çok ödem yapabilir. Hangi dönem olursa olsun hamilelerin alacağı kilo sınırlıdır ve bunu aşmamak gerekir. Yaz dönemi de yine sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi 10-12 kg'dan fazla alınmaması gerektiğini söyleyen Liv Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel yaz hamilelerine beslenme önerilerinde bulundu.

14 Ağustos 2018 12:54 | Güncelleme :14 Ağustos 2018 12:58 | Kategori: Sağlık

TUZ TÜKETİMİNE DİKKAT: Tuz vücutta su tutacağı için ödemi daha da artırır. Bu nedenle pişmiş yemeklere ve salatalara tuz eklenmemelidir. Besinlerden aldığımız sodyum bizim günlük ihtiyacımızı karşılar.

BOL SEBZE TÜKETİN: Yeşil sebzeler bizim için vücuttan fazla suyu atar, semizotu, taze fasulye, bakla, bamya gibi sebzeleri sofranızdan eksik etmeyin. Domates, salatalık, taze biber yine yazın kahvaltıda ve yemeklerde bol tüketildiğinde hem C vitamini ihtiyacını karşılar hem de tansiyon problemi olanlar için de olumlu etki gösterir.

KARPUZA DİKKAT: Gebelik boyunca bol meyve tüketimini öneriyoruz ama porsiyona dikkat etmek gerekiyor. Özellikle yazın vazgeçilmez meyvesi karpuz sağlıklı olduğu kadar şeker de içerir. Fazla karpuz tüketimi kilo artışına, gestasyonel diyabeti olan anneler için de yine kan şekerinde yükselmelere neden olabilir.

BOL SU İÇİN: Aslında sadece gebelerin değil herkesin yaz aylarında su tüketimini artırması gerekir. Sıcakla birlikte vücut daha çok su kaybeder ve susamayı beklemeden su içilmelidir. Sıvı ihtiyacımız için sadece su yeterlidir, her gün en az 2.5-3 litre su içilmelidir. Çay ve kahve su yerine geçmez, hamilelikte bitki çayları da riskli olduğu için su, en iyi içecektir.

DONDURMA: Yazın vazgeçilmezi dondurma dikkat edilerek tüketilmelidir. Külahsız ve çikolata kaplı hazır dondurmalar yerine pastane dondurması dediğimiz kremasız ve yağı daha az olan sade, meyveli dondurmalar veya sorbe tercih edilebilir.

İYİ PROTEİN YUMURTA: Gebelik boyunca protein tüketimi çok önemlidir, bebeğin gelişimi için her gün protein tüketilmelidir. Yaz dönemi her gün kırmızı et veya tavuk tüketmek yerine, bazı günler yumurta tüketmek de iyi kalitede proteini sağlar.

GÜNEŞ ve D VİTAMİNİ: D vitamininin asıl kaynağı güneştir. Süt, yoğurt, ekmek ve zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar D vitamini kaynağıdır ama besinlerden alınan miktar yine de düşüktür. D vitamininin aktif formuna dönmesi için de güneş ışınlarına maruziyet gerekir, her gün el ve yüz bölgesinin 15 dakika güneşlenmesi gerekir.

Günlük Tüketilmesi Gereken Besin Grupları ve Miktarları

2 kibrit kutusu kadar (60 g) peynir

2 bardak süt, kefir

2 kase yoğurt

1 porsiyon (90-100gr) et, tavuk, balık veya kurubaklagil

1 tane yumurta

5-6 porsiyon taze sebze ve meyve

6-8 dilim ekmek (posalı) veya tercihe göre 1-2 porsiyon pirinç, bulgur, makarna vb.

İçin Serinleyin

Şu an tam mevsimi olan çilek ile 1 bardak süt ve buz blender edilerek sağlıklı bir soğuk içecek yapabilirsiniz. Ayrıca içine kinoa ve yulaf kepeği eklerseniz içeceğiniz lif miktarını da arttırmış olursunuz. Veya 1 bardak süt, 1 küçük muz, 1 tatlı kaşığı pekmez ve 5-6 badem ile lezzetli ve besin değeri yüksek bir içecek yapabilirsiniz, tarçın ekleyerek soğuk tüketin.

Soğuk çorba sağlıklı tercih

Yazın soğuk çorbalar hem tüketimi kolay hem de anne adayları için sağlıklı bir karbonhidrat seçeneğidir. Yöresel çorbalarımızdan soğuk ayran çorbası, yoğurt, buğday ve nohut ile anneler için kalsiyum ve bol posa sağlar. Buğday özellikle B vitaminleri, çinko ve demirden zengin olduğu için emzirme döneminde annenin depoları için en önemli ihtiyaçlardandır.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI