radyobir
radyobir

Yeşim madeninde heyelan, 160 ölü!..

Myanmar'da yeşim taşı çıkarılan bir madende heyelan sonucu en az 160 kişi hayatını kaybetti.

03 Temmuz 2020 06:44 | Kategori: Dünya

Kaçin eyaletine bağlı Hpakant bölgesindeki madende toprak ve çamur yığını altında kalan diğer kişilerin kurtarılması için yardım ekiplerinin seferber olduğu belirtiliyor.

İtfaiye yetkilileri, facianın bölgedeki şiddetli yağışlar sonucu yaşandığını duyurdu.

Olay anına ilişkin bir videoda kayan toprağın suyla dolu dev bir çukura dolduğu görülüyor. Sonrasında kraterdeki sular çamura karışarak vadiye doluyor.

Kaçin eyalet bakanlarından Dashi La Seng, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Çamur ve yağmur suları tsunami dalgası gibi çukura doldu" dedi.

Cesetlere ulaşılan kişilerin madenci mi yoksa maden bölgesinde taş arayan kişiler mi olduğu henüz bilinmiyor.

Çarşamba günü, şiddetli yağışa karşı polisin maden sahasına inilmemesi uyarısı yaptığı, bunun çok kişinin hayatını kurtarmış olabileceği ifade ediliyor.

Olay anına şahit olan 38 yaşındaki madenci Maung Khaing, "Bir dakika içinde, aşağıda bulunan herkes yok oldu. Kalbim bomboş... Çamurda yardım isteyen insanlar vardı ama kimse onlara ulaşamadı" dedi.

Myanmar dünyanın en büyük yeşim ihracatçısı

Myanmar dünyanın en büyük yeşim taşı ihracatçısı. Ülkenin geçen yıl 30 milyar dolarlık yeşim ihraç ettiği, dünyanın en büyük yeşim madeninin Hpakant'ta bulunduğu belirtiliyor.

Ülkede geçen yıl yeşim madenlerinde meydana gelen kazalarda 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Geçen yıl madenlerle ilgili yeni bir yasa çıkarılmıştı. Fakat bölgedeki BBC muhabiri, bu madenlerde yeterli denetim olmadığını söylüyor.

Fransız haber ajansı AFP, komşu ülke Çin'de büyük rağbet gören yeşim taşlarının yeterince denetlenmeden yapıldığını ve her yıl çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini aktarıyor.

Ülkenin kuzeyindeki Kaçin bölgesi doğal kaynaklar açısından zengin bir bölge. Fakat bölgede ayrılık yanlısı etnik Kaçinler ile Myanmar ordusu arasında on yıllardır süren çatışmalar yaşanıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI