radyobir
radyobir

Yıldırım Bayezit'in yaşamı opera sahnesinde

Osmanlı padişahları arasında en talihsizlerinden biri kuşkusuz ki Yıldırım Bayezit'dir. Timurlenk'e Ankara Savaşı'ndan yenilmesinin ardından intihar ederek yaşamına son veren Bayezid'in yaşamı opera eserlerine konu oldu.

22 Mart 2017 04:59 | Güncelleme :22 Mart 2017 13:57 | Kategori: Kültür & Sanat

1735 yılında Antonio Vivaldi tarafından Verona karnavalı için Agostino Pioven’in librettosu üzerine bestelenen "Bajazet” (Yıldırım Bayezid) operası; Osmanlı sultanı I. Bayezid’in Timur tarafından esir edilmesini ve sonraki hayatından yola çıkarak kurgulanmış hikayesi sevginin nefrete karşı kazandığı zaferi anlatmakta. IV. Uluslararası İstanbul Opera Festivali kapsamında ilk temsilini yapan prodüksiyon, bu sezon İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sergilenmekte.

Mehmet Ergüven'in sahneye koyduğu, Paolo Villa'nın orkestrayı yönettiği "Bajazet"in dekorları Nihat Kahraman, kostümleri ise Sevda Aksakoğlu'na ait. Eserde şu sanatçılar rol alıyor:

Kaan Buldular (Tamerlano), Cengiz Arslan, Bahadır Noyan Coşgun (Bajazet),  Özge Kalelioğlu, Ayşe ÖZKAN (Asteria), Özay Günay, Elif Tuğba Tekışık (Andronicus), Perihan N. Artan, Burcu Soysev (Irene), Dilruba Akgün, Sevim Zerenaoğlu (Idaspe)   

Bajazet'in konusu şöyle:

Timurlenk, Bayezid’e karşı büyük bir zafer kazanır ve onu tutsak eder. Ancak Timurlenk, daha önceden Trabzon Prensesi Iren’e evlenme sözü vermiş olmasına rağmen, Bayezid’in kızı Asteria ile evlenmek istemektedir. Bu durum üzerine Timurlenk, Iren’i Bizans müttefiği Andronicus’a bırakır ve onunla birlikte olmasını ister. Fakat Andronicus da Asteria’yı sevmektedir. Bayezid, kızının ihanetine çok kızar, ancak Asteria ona Timurlenk’i evlendikleri gece bıçaklayacağını söyler ve planını anlatır. Ne var ki plan ortaya çıkar ve baba ile kızı hapse atılır. Daha sonra Timurlenk, Asteria’yı yanına köle olarak alır. Asteria, Timurlenk’e hizmet ederken onu zehirlemeyi planlar, ancak Iren Timurlenk’i tam zamanında uyarır. Bunun üzerine Timurlenk Iren’e yeni bir evlilik sözü verir. Bu sırada Bayezid kendini zehirleyerek öldürür. Asteria da Timurlenk’in huzuruna çıkarak kendisini öldürmesini ister. Ancak Timurlenk Asteria’yı affeder, onu ve Bizans tacını Andronicus’a verir.


Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI