radyobir
radyobir

Yılmaz: "Trump'la görüşmeyin, yalnızlaştırın..."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Donald Trump'ın Kudüs kararıyla ilgili AK Parti'ye ABD Başkanı ile görüşmeme çağrısı yaptı. Yılmaz, "Somut adım şu: Trump'la görüşmeyeceksin. Tıpış gitmeyeceksiniz. Geldiği zaman kabul etmeyeceksiniz. Donald Trump'ı yalnızlaştıracaksınız" dedi.

12 Aralık 2017 07:48 | Güncelleme :12 Aralık 2017 08:22 | Kategori:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına değindi. 

Yılmaz, CHP olarak Filistin konusundaki tavırlarının net olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Biz, Doğu Kudüs'ün başkent olan egemen ve bağımsız bir Filistin Devletini destekliyoruz. Kudüs'ün kalbine içerden saplanan bu hançerin çıkarılması, elbette namus borcumuzdur. Çünkü Kudüs, bugün Doğu Kudüs'e sıkıştırılan, ambargoya ve ablukaya maruz bırakılan, elinde hiçbir imkanı olmayan Filistinlilere bırakılacak kadar hafif bir şey olamaz. Eğer, ABD Başkanı bu kararından vazgeçmez ve büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşırsa, örneğin önümüzdeki yıl ABD'nin ulusal bayramı Kudüs'teki büyükelçilikte kutlanacaktır. Peki buna katılım olacak mıdır? Bugün tepki verenler yarın tıpış tıpış oraya giderse bu iki yüzlülük olmayacak mıdır?" 

'İSRAİL İLE YAPILAN ANLAŞMADA KUDÜS BAŞKENT OLARAK GÖZÜKÜYOR'

AK Parti'nin Filistin meselesini iç politikaya malzeme yaptığını belirten Yılmaz, Mavi Marmara olayı sonrasında Türkiye ve İsrail arasında imzalanan ilişkilerin normalleşmesine ilişkin anlaşmadan bazı bölümler okudu. Meclis'ten geçen ve Resmi Gazete'de yayımlanan anlaşmada da Tel Aviv yerine Kudüs ifadesinin yer aldığını söyleyen Yılmaz, böylesi bir anlaşmadaki bu ayrıntının gözden kaçmış olamayacağını söyledi. 

'AKP, MAVİ MARMARA'DAN SONRA YAPILAN ANLAŞMA İLE BU SÖZLERİ ÇÖPE ATTI'

Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"AKP'nin Kudüs konusunda söylediklerinin hiçbir önemi yoktur. Çünkü Mavi Marmara gemisinden sonra, orada şehit edilen 9 vatandaşımızla ilgili olarak İsrail'e söylenen bütün sözleri bu anlaşma ile çöpe atmıştır. Çünkü bu anlaşmada İsrail askerlerinin Türkiye'deki yargısal süreçlerden affedilmesi düzenlendi. Ve bu anlaşma alel acele gecenin bir buçuğunda Meclis'in gündemine getirildi ve AKP'nin oylarıyla kabul edildi. İç politikaya malzeme yapıldı." 

'MADEM TERÖR DEVLETİ, NİYE ORADA BÜYÜKELÇİLİĞİN BULUNUYOR?'

İktidarın Filistin konusunda samimiyetsiz olduğunu da belirten Yılmaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail için kullandığı 'terör devleti' ifadesine dikkati çekti. 

Yılmaz, "Sayın Cumhurbaşkanı 'İsrail terör devletidir' diyor, terör devletiyse, sen bir terör devletiyle bu anlaşmayı niye yapıyorsun? Sen terör devletine niye Ankara'da büyükelçilik açma yetkisi veriyorsun? Niye senin büyükelçiliğin orada bulunuyor? Niye turistlerinin gelmesine izin veriyorsun, pasaportunu kabul ediyorsun?" sorularını yöneltti. 

Dış politikanın 'Ben istediğimi söylerim, alacağım desteği alırım, sonra da herkes söylediklerimi nasıl olsa unutur' mantığı ile yapılamayacağını belirten Yılmaz, AK Parti'nin Filistin konusunda her zaman iç siyasete ve seçime dönük dil kullandığını vurguladı.
ABD'nin Kudüs kararı konusunda uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini, Türkiye'nin de buna öncülük edebileceğini anlatan Yılmaz, somut ve uygulanabilir önerilerde bulunulmasını istedi. 

'TRUMP'I YALNIZLAŞTIRIN'

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, ABD'nin Kudüs kararı sonrası ne gibi somut adımlar atılabileceği yönündeki soruya, "Somut adım şu; Trump'la görüşmeyeceksin. Bu kararı uluslararası toplumun vicdanına karşı aldı. O zaman görüşmeyeceksiniz, tıpış tıpış gitmeyeceksiniz. Geldiği zaman kabul etmeyeceksiniz. Bu kararın yanlış olduğunu söylüyorsanız, kararlarınızın arkasında duracaksınız ve Donald Trump'ı yalnızlaştıracaksınız" dedi. 

Yılmaz, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP olarak hiçbir zaman İsrail ile ilişkilerin tamamen koparılmasından yana olmadıklarını belirterek, şunları kaydetti: 

"Biz İsrail ile ilişkilerin kopmasını savunmuyoruz. Biz İsrail'i tanımışız. Mesele burada; bir devlet ortaya çıkmış, diğer devleti de biran önce ortaya çıkarmak, Filistin Devletini ortaya çıkarmak. Bizim asıl amacımız budur. Ama İsrail sorumsuz adımlar atmaya devam eder, tek taraflı kendi kararlarını dayatmaya kalkarsa, bunu ilk karşı gelecek de biziz."

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI