radyobir
radyobir

Yiyecekleri artık robotlar paketliyor

Geçen yıl bir jöleli şeker fabrikasını gezerken çok ilginç şeyler gördüm. Konveyör bandı üzerinde, örümcek şeklindeki büyük bir robot kol, şeker paketleri üzerinde dans eder gibi paketleri tek tek alıp kutulara yerleştiriyordu.

15 Şubat 2015 15:54 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Bu robotların tasarımını İsviçreli robotbilim profesörü Reymond Clavel yapmış. Delta robot adı verilen bu robotlar gıda paketleme işinde çok hızlı ve insan kadar yetenekli iş yapıyor. Sürekli aynı şeyin tekrarından oluşan bu tür işlerde insan kullanmaya gerek kalmıyor böylece.

Gıda sektöründe otomasyon artık bildiğimiz basit etiket makinaları ve bantlardan ibaret değil. Akıllı robot kolları inanılmaz hareketlerle koordinasyon sağlayarak donmuş balıktan bisküviye kadar her alanda paketlemeye el atmış durumda. Hazır yiyecekler önümüze geldiğinde o pakette saklı işlerin farkında bile değilizdir oysa.

Delta robot üreticisi İsviçre kökenli ABB şirketinin yöneticisi Klas Bengtsson robotların nasıl çalıştığını krep ve salam paketleme örnekleri üzerinden anlatıyor.

Robotlar nasıl çalışıyor?



Krep paketleme bandında krepler tünel gibi yerden geçerken kamera hepsinin yerini belirliyor ve bu bilgiyi bilgisayar programına yüklüyor. Program bu bilgiyi robota aktarıyor. Robot kolunu o noktaya uzatıp vakumla krepi çekiyor ve paketlenmek üzere üst üste yığıyor. Kollardan biri krepleri kaçırmışsa diğer üç kol devreye giriyor. Hepsi dakikada 400 krepi paketlenmeye hazırlayabiliyor.

Bengtsson, bu işlemlerin kusursuz yapılmasını sağlayan çok incelikli ve ayrıntılı bir teknoloji olduğunu belirtiyor. "Milyonda bir hata yapılsa bile, böylesine yoğun işleyen bir bantta o oran bile fazla olacaktır,” diyor.

Salamları paketlemeye hazırlayan robotlar ise dar bir alanda daha incelikli çalışıyor. Sadece vakum değil parmaklarını da kullanıyor bu robotlar. Her robotun üç parmağı var ve her birini açıp kapatmak çok iyi zamanlama ve kesinlik gerektiren bir iş.

Gıda paketlemede bu kadar gelişkin robotlar kullanmak zorunlu değil elbette. Ama bu kadar hızlı ve esnek robotlar kullanıldığında, örneğin salamları düzeltmek ve mesafelerini eşleştirmek için ayrı makine donanımına gerek olmayacaktır. Aynı gün içinde aynı sistemi farklı uzunluklarda salamları paketlemede kullanma olanağınız olur. Ayrıca tek üründe değil, farklı ürünlerde de kullanılabilirler.



Yiyecek paketlemede böylesine gelişkin delta robotlar kullanmak masraflı bir iş elbette. Ama sağladıkları avantajlar nedeniyle gıda sektöründe giderek yaygınlaşıyorlar.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI