radyobir
radyobir

Yunanistan'da 17 Kasım için anma yürüyüşü düzenlendi

Albaylar Cuntası'na karşı yapılan 17 Kasım öğrenci ayaklanmasının 49. yılında Politeknik Üniversitesi önünde başlayan geleneksel anma yürüyüşü, ABD Büyükelçiliği önünde son buldu.

18 Kasım 2022 08:00 | Kategori: Avrupa

Yürüyüş sırasında özgürlük ve demokrasinin önemini vurgulayan sloganlar atıldı.

Binlerce kişinin katıldığı anma yürüyüşüne, ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) Lideri Aleksis Çipras, muhalefetteki Mera25 Partisi Lideri Yanis Varufakis ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Lideri Dimitris Kuçumbas da katıldı.

Klathmonas Meydanı'nda bazı eylemciler, polis aracına molotofkokteyli attı. Olayda yaralanan veya maddi zarar olmadı.

Başkent Atina'da, 6 bin polisin görev aldığı yürüyüşte, güvenlik amacıyla dron ve helikopterler de kullanıldı.



Selanik'teki anma yürüyüşünde molotofkokteyli atıldı

Selanik'te düzenlenen anma yürüyüşü öncesinde bir grup eylemci de polise molotofkokteyli attı. 

Olayda yaralanan olmazken bir polis motosikleti alev aldı.



Her 17 Kasım'da anma yürüyüşü düzenleniyor

Yunanistan'da 1967’de Albaylar Cuntası, yönetime el koyup demokratik hakları kısıtlarken çok sayıda siyasetçiyi cezaevine ve sürgüne göndermişti.

Bu baskılara karşı 14 Kasım 1973'te Atina'daki Politeknik Üniversitesinde başlatılan eyleme, cunta yönetimi 17 Kasım 1973'te müdahale etmiş, tanklarla üniversiteye girerek çok sayıda öğrencinin ölümüne ve yaralanmasına yol açmıştı.

Her yıl 17 Kasım'da bu mücadeleyi ve mücadelede hayatını kaybedenleri anma amacıyla Politeknik Üniversitesinden başlayarak ABD Büyükelçiliğine doğru yürüyüş düzenleniyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI