radyobir
radyobir

Zaporijya'da halk Rus saldırısının ardından yaralarını sarıyor

Ukrayna'nın Zaporijya kentinde 22 Mart'ta Rus güçlerince düzenlenen, bir kişinin yaşamını yitirdiği ve 34 kişinin yaralandığı saldırının ardından halk yaralarını sarmaya çalışıyor.

24 Mart 2023 11:38 | Kategori: Avrupa

Rus güçlerinin Zaporijya kentine düzenlediği saldırıda füzenin isabet ettiği 9 katlı binanın yanı sıra çevredeki diğer konut ve altyapı ağır hasar görürken birçok ev de yaşanmaz hale geldi.

Arama kurtarma ve moloz kaldırma çalışmalarının sona erdiği enkaz bölgesinde çok sayıda ekip, sivillere sağlam kalan eşyalarını taşımakta yardım ediyor.

Ağır hasar gören konutların karşısında kurulan çadırlarda evleri zarar gören kişilere sıcak yemek ve içecek ikram ediliyor.



Saldırı nedeniyle çökme tehlikesi taşıyan katlara giriş yasaklandığı için yanlarına eşyalarını dahi alamayan sivillere kıyafet dağıtılıyor.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı ve yerel belediye yetkilileri ile uzmanlar, konutlardaki hasarlara ilişkin rapor tutmaya devam ediyor.



"Duman ve kül ortadan kalkınca eşimi yerde buldum"

Zaporijya'ya düzenlenen füze saldırısı sonucu eşi ağır yaralanan 51 yaşındaki Vitaliy, AA muhabirine, patlama sırasında yaşananları anlattı.

Saldırı sırasında eşi ve kayınvalidesiyle evde olduğunu belirten Vitaliy, şunları söyledi:

"Birden güçlü bir patlama sesi duydum. Her şey sallandı. Eşyalar uçmaya başladı, kapılar fırladı. Odaya girdim ve dumandan hiçbir şey göremedim. Odadan sadece kayınvalidem çıktı. Duman ve kül ortadan kalkınca eşimi yerde buldum."



Ağır yaralı eşine ilk yardım uyguladıklarını kaydeden Vitaliy, "Eşim daha bilincini kaybetmemişti. Hemen acil servisi çağırdık. Onlar gelene kadar ilk yardımı biz yaptık." dedi.

Güvenlik nedeniyle soyadını belirtmek istemeyen Vitaliy, kolundan, başından ve bacağından ağır yaralanan eşinin yoğun bakımda tedavi altında olduğunu dile getirdi.

Vitaliy, Zaporijya bölgesinde cephe hattına yakın olduğu için sık sık Rus saldırılarının düzenlendiği Orikhiv şehrinden güvenlik nedeniyle bir süre önce bu kente taşındıklarını belirterek, şimdi aynı zamanda kalacak yer bulmakta zorlandıklarını söyledi.



"Çok şükür, çocuğa bir şey olmadı"

Füzenin isabet ettiği binadaki en ağır hasar gören dairelerden birinin sahibi, 29 yaşındaki Sergey Antipenko da saldırı sırasında 5 yaşındaki oğluyla evde olduğunu kaydetti.

Saldırıdan önce Zaporijya'daki diğer bir noktada da patlamaların meydana geldiğini belirten Antipenko, şöyle devam etti:

"Saat 11.30'da kentte patlamalar oldu. Biz o esnada oğlumla evdeydik. Biz önce salonda saklandık. Patlama sesleri olmayınca balkona çıktım, çocuk odada kaldı. Sonra da saldırı oldu ve her şey üzerime uçmaya başladı. Odaya girip çocuğumu aldım ve dışarıya çıkardım. Kanlar içindeydim."

Patlamada göğüs ve bacaklarına şarapnel parçası isabet ettiği için hafif yaralandığını anlatan Antipenko, "Çok şükür, çocuğa bir şey olmadı. Onu diğer bir konutun sığınağına götürdüm hemen." dedi.

Antipenko, evleri yaşanacak durumda olmadığı için evsiz kaldıklarını belirterek, "Tanrı'ya şükür, bize yardım edecek dostlarımız var. Onlar sayesinde kalacak ve yaşayacak bir yerimiz var şimdilik. Başka bir çaremiz kalmadı çünkü evimiz yok." şeklinde konuştu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI