radyobir
radyobir

Zelenski'den İsviçre'ye çağrı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, İsviçre hükümetine tüm Rus oligarkların banka hesaplarını dondurma çağrısında bulundu.

20 Mart 2022 09:13 | Kategori: Avrupa

İsviçre’nin fiili başkenti Bern'de, savaş karşıtı protestoya katılan binlerce kişiye video bağlantısıyla seslenen Zelenski, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini başlatmasından bu yana İsviçre'ye verdiği destek için teşekkür etti; ancak aynı zamanda İsviçre finans sektörü hakkında net konuştu.

Zelenski Almanca’ya çevrilen konuşmasında, "Bankalarınız bu savaşı başlatanların paralarının bulunduğu yer. Bu acı bir şey. Hesaplarının dondurulması da kötülüğe karşı bir mücadele. Bunu yapabilirsiniz" dedi.

Avrupa’da yaşayan Rus oligarklara değinen Zelenski, "Ukraynalılar, şehirlerin yıkılmasının ne olduğunu hissediyorlar. Avrupa'da, güzel İsviçre kasabalarında yaşayan, şehirlerinizde mülk sahibi olan insanların emriyle yıkılıyorlar. Onları bu ayrıcalıktan mahrum etmek gerçekten iyi olurdu" diye konuştu.

Kısa kollu kamuflaj tişörtü ile masada oturduğu görülen Zelenski, oligarkların hesaplarının bloke edilmesini istediğinde alkış koptu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı, diğer birçok uluslararası şirketin aksine, şimdilik Rusya'dan çekilmeme kararı alan çok uluslu gıda şirketi Nestle ve diğer İsviçre firmalarını da eleştirdi.

Tarafsız olarak bilinen ve Avrupa Birliği üyesi olmayan İsviçre, bankalarındaki varlıklarının dondurulması talimatları da dahil, Rus şahıs ve kuruluşlarına açıklanan AB yaptırımlarının tamamına uymayı kabul etti.

Hükümet, hesapların dondurulmasının ne kadarlık bir serveti kapsadığına dair bir rakam vermedi. Ülkenin finans endüstrisi derneği tahminlerine göre, İsviçre'nin kapalı kutu olan bankaları, Rus varlıklarının 213 milyar dolara kadarını elinde tutuyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI