radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

12 yaşındaki çocuk Avustralya'yı baştan başa arabayla gezerken yakalandı

Avustralya’da 12 yaşında bir erkek çocuk, kıtayı bir uçtan diğer uca tek başına arabayla gezerken trafik polisleri tarafından yakalandı. Arabanın arka tamponunun yere düştüğünü gören polisler arabayı durdurunca tuhaf gerçek ortaya çıktı. Arabanın sürücüsü 12 yaşında bir çocuktu ve kıtayı baştan başa tek başına gezmeye karar vermişti.



Üstelik polisler yakalayana kadar New South Wales eyaletini tamamen gezmiş ve 1.300 km yol yapmıştı. Çocuk, çevirmeye yakalandığı Broken Hill karakoluna götürülürken ilginç olayın detayları ile ilgili araştırma da sürüyor.

Bill Murray’den klasik müzik albümü

Ünlü oyuncu Bill Murray’yi daha çok Hayalet Avcıları filminden tanıyoruz fakat Bill Murray’nin aynı zamanda klasik müziğe çok düşkün olduğunu hatta yazın bir klasik müzik albümü çıkartacağını biliyor muydunuz?



Kuzuların Sessizliği filminde yamyam Hannibal Lecter’ı canlandıran Anthony Hopkins de daha önce klasik müzik eserleri bestelemiş ve bu eserler ünlü keman sanatçısı ve koro şefi Andre Rieu yönetimindeki Johann Strauss Orkestrası tarafından sahnelenmişti. Bill Murray de klasik müzik eserleri veren ünlü oyuncular kervanına Hopkins’in ardından katılıyor. Ağustos ayında çıkması planlanan albümü, Murray’nin "New Worlds” isimli şovunun kaydı olacak. New Worlds, Murray ve çellist Jan Vogner’i biraraya getiriyor, ikiliye de farklı milletten müzisyenlerin oluşturduğu bir ansamble eşlik ediyor. New Worlds şovu, Amerikan tarihini ve Amerikalı kimliğini keşfetmeyi amaçlıyor. Murray, şovda ünlü Amerikan edebiyatçıları Mark Twain, Walt Whitman, Ernest Hemingway’in eserlerinden okumalar yapacak, Batı Yakası Hikayesi gibi ünlü eserlerden şarkılar seslendirecek ve ona eşlik eden ansamble de Bach, Schubert ve Piazzolla’nın klasik müzik eserlerini icra edecek. Grup, "New Worlds” şovu ile Kuzey Amerika turnesine çıkmaya hazırlanıyor. İlk şov, 20 Temmuz’da Kaliforniya’daki Napa Vadisi Festivali’nde sahnelenecek ardından 16 Ekim’de New York’taki meşhur Carnagie Hall salonunda verilecek konserle sona erecek. 

Gizli Dosyalar dizisi ekranlara geri dönüyor

1990’lı yılların kült gerilim dizisi Gizli Dosyalar (The X-Files) ekranlara geri dönmeye hazırlanıyor. Sadece 10 bölümlük bir sezonla seyiricisiyle buluşacak dizinin geridöneceğini yapımcılığını üstlenen Fox duyurdu. Yeni yapımda da orijinal yapımdaki başrol oyuncuları Gillian Anderson ve David Duchovny yer alacak. 1993-2002 yılları arasında yayınlanan Gizli Dosyalar, iki FBI ajanı Fox Mulder ve Dana Scully’nin paranormal vakaları incelemesini anlatıyordu.



Fox Mulder, doğaüstü açıklamalara ve uzaylılara inanırken Dana Scully, realist ve şüpheci taraftı. Gizli Dosyalar 2016’da da 6 bölümlük kısa bir dönüş yapmıştı. Bu denemenin kazandığı başarıyla orijinal düzünün yaratıcısı ve yapımcısı Chris Carter, diziye 10 bölümlük bir şans daha vermeye karar verdi. Dizinin yayına başlayacağı tarih Fox tarafından belirtilmesi ama 2017-2018 sezonunda yayınlanacağı belirtiliyor.

Tesla, 53 bin elektrikli aracını geri çağırdı

Ünlü teknoloji firması ve elektrikli araç üreticisi Tesla, Model S ve Model X elektrikli araçlarının 53 bin adedini gönüllü olarak geri çağırdı. Tesla’nın yöneticisi Elon Musk, yaptığı açıklamada bu geri çağırma için özür dilerken sorunun fason üreticilerden aldıkları ve fren sistemlerinde yer alan küçük bir parçadan kaynaklandığını belirtti. Söz konusu hata Şubat-Ekim 2016 tarihleri arasında üretilen Model S ve Model X isimli modelleri etkilemiş olabilir. Hata, fren sisteminin düzgün çalışmasını engelliyor. Tesla şirket sözcülerinden yapılan açıklamada hatanın araçların yüzde 5’i civarını etkilediğini düşündükleri yine de söz konusu parçanın takıldığı tüm araçları güvenlik gerekçesiyle kontrol etmek üzere geri çağırdıkları bildirildi.

Tesla, bugüne kadar 200 bin elektrikli araç sattı. Söz konusu dönemde üretilen ve hatadan etkilenme ihtimali olan araçlarla ilgili olarak şirket araç sahipleriyle e-posta yoluyla iletişime geçtiklerini ve bakıma çağırdıklarını açıkladı. Hatanın kontrol edilmesi ve varsa düzeltilmesi yaklaşık 45 dakika sürüyor. Yeterli yedek parçanın Ekim’e kadar hazır olması planlanıyor.



Tesla, 2016’da 83.922 araç üretti ve en popüler modelleri sedan ve dört çekerliler. Tesla daha önce de Nisan 2016’da ABD’de 2.700 adet Model X aracı üçüncü sıradaki koltukların menteşelerindeki hata yüzünden geri çağırmıştı ayrıca Kasım 2015’te sayısı 90 bine yaklaşan Model S filosunun tamamını hatalı emniyet kemeri yüzünden geri çağırmak zorunda bırakılmıştı.

Otomotiv endüstrisinde geri çağırmalar sık sık yaşanan bir durum. Geçtiğimiz yıl Volkswagen’in yaşadığı emisyon skandalı ve Mart ayında Mercedes’in dünya genelinde 2015-2017 arasında ürettiği yaklaşık 1 milyon aracını arabayı çalıştırırken oluşan yangın tehlikesi nedeniyle geri çağırmak zorunda kalması en son örneklerden sadece birkaçı. Tesla şirket sözcüleri de hata oranının yüzde 5 civarında olmasına rağmen kimsenin kaza yapmasına sebebiyet vermemek için gönüllü olarak geri çağırdıklarını söyledi.

İngiltere Sanayi Devrimi’nden beri ilk kömürsüz gününü yaşadı

Geçtiğimiz Cuma günü, Britanya genelinde ilk kez tüm kömür santralleri kapalı kaldı ve ülkenin tamamının bütün enerji ihtiyacı doğalgaz, nükleer, rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinden sağladı. Böylece Sanayi Devrimi’nden ve fosil yakıtların kullanılmaya başlamasından beri ilk defa Ulusal Şebeke’de 24 saat boyunca kömür enerjisi kullanılmadı. 

Birleşik Krallık, 2016 yılında kısa sürelerde kömür santrallerini kapatarak kömürsüz enerji üretimi kapasitesini zaman zaman test etmişti fakat ilk kez 24 saat boyunca kömürden enerji edilmedi. 2015’te ülkenin tüm enerji ihtiyacının yüzde 23’ü kömürden karşılanırken bu oran 2016’da yüzde 9’a kadar düşürülmüştü. İngiltere, 2025’e kadar tüm kömür santrallerini teker teker kapatıyor ve kapanan santraller sıkıştırılmış ahşap gibi biyokütle yakımı tesislerine dönüştürülüyor. 



Greenpeace İngiltere Başkanı Hannah Martin, enerji dönüşümünde büyük bir adım olduğunu 10 yıl önce kömürsüz enerji üretiminin mümkün olamayacağının düşünüldüğünü söyledi. World Wildlife Foundation İklim ve Enerji Başkanı Gareth Redmond-King de İngiltere’nin kömürsüz 24 saatinin yeşil ve düşük karbonlu bir ekonomiye küresel çapta geçişin önemli bir parçası olduğunu belirtti.
İngiltere, Thomas Edison Londra’da 1882’de Holborn Viyadüğü enerji istasyonunu açtığında dünyada kömürden elektrik üreten ilk ülke olmuştu. O zamanın gazeteleri, yüz libre (45,5 kg) kömürün bir saatte 50 beygir güvü elektrik üretebildiği, bir beygir gücünün de 150 mumun ürettiği ışık miktarına eşit olduğunu yazıyordu. Bugün ise o zamanlardan beri ilk kömürsüz enerji üretim gününü kutluyoruz.

Gizem Şenyurt | Nis 24 2017 | Ziyaretçi: 506
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI