radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

2 Kasım sabah gün nasıl ağaracak?

Siyasal hayatımız Kasım ayını, yakın ve uzak geleceğini belirleyecek sınavla geçirecektir.

Kasım'ın ilk haftasına kadar, düşe kalka varırız. O gün karşısında bulunduğumuz ekonomik koşulların bütün milletimizi sarsacağını; bu durumu beklemiyor olduğumuzu fark edeceğiz! Halkın kendine ve çevresine güvenini kaybettiği suratımıza o günler de çarpacak.

O günlerde bile siyaset adamlarımız, halkı kandırma umutlarını kaybetmemiş olabilirler! Fakat çıplak gerçek karşımızda olacak; görebilenle göremeyen arasında bir fark kalmayacak; hepimiz aynı gerçeğin içinde yaşayacağız. O günlere dayanıklı olmanın ilk koşulu, bugünlerde 2 Kasım sabahının nasıl ağaracağını düşünmek; gerçekçi olarak tahmin edebilmektir. 2 Kasım'ın temel özelliği; herhangi bir partiye, kişiye veya halk kesimine iyi olabilecek bir durumun olmamasıdır!

Bir partinin baraj altında kalması veya bir partinin iktidar olması, dört partinin 7 Haziran'dakine benzer sayıda sandalye kazanması veya farkların artması veya azalması 2 Kasım'da karşılaşılacak durumu ve o durumun halka yükünü değiştirmeyecektir. 2 Kasım sabahı ve sonrasını düşünmeye, tahmin etmeye çalışalım: O pazar Cumhurbaşkanı olan Sayın Erdoğan, ertesi akşam da Cumhurbaşkanıdır. Ne yapacak? Meşhur sözdür, o güne kadar yaptıklarını...

O günkü koşullarda iktidar veya koalisyon, ikili, üçlü, nasıl olursa olsun hükümet kurmanın zorlukları olacaktır. Bütün partiler, yaralı bereli çıkacaktır seçimden; yaka paça yırtık, kan revan içinde... Zorlukları görmezden gelmenin, gelecekleri olmayacak sanmanın yararı yok. O sabah kimse kendi başına davranamaz. "Birlik olalım" demek de gerçekçi değildir; o sabah birlik olmanın gerçekçi yolu bulunmalı. Geçen seçim günlerinde yapılan "bütün millet huzurunda(!)" yapılan davetler sonuç vermez, veremezdi, vermedi.

Dört partinin toplanıp; Cumhurbaşkanı ve diğer kurumları yok saymadan veya şöyle böyle demeden, devletin nasıl yönetilebileceğini konuşabilmelidir. Benim "kırmızı çizgim var", "önceden söylediklerim" demeden, herhangi bir ihtimal hakkında görüş belirtilmeden, her şeyin, her ihtimalin ele alınacağı bir toplantıdır bahsettiğim. Halen siyaset yapanlar arasında siyasal hayatımız için bu tarihi hizmeti verecek, herkese güven vermiş, deneyimli, basına haber sızdırmaktan haz etmeyen bir kişi şimdiden böyle bir toplantıyı oluşturabilmelidir!

Devamı

| Eki 02 2015 | Ziyaretçi: 494
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI