radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Alternatif kar merkezleri!

Şu bir gerçek ki, sıfır kilometredeki satışlar ne olursa olsun, hiç bir markayı mutlu etmiyor. Satılan sıfır araçların neredeyse yüzde 60’ı filo kiralama şirketleri tarafından satın alınıyor. Kime sorsanız bu oranın yüzde 30-35 olduğunu söylüyor ama gerçekler öyle değil. Perakende satışlarında da karlılık oranları çok düşmüş durumda. Filo satışlarında da zaten kar marjı daha da düşük… Filodan dönen ve 2. El’e düşen araçların da etkisi bir tarafa, alım gücünün düşmesiyle de 2. El otomobil pazarı günbegün ivme kazanıyor. TUİK raporlarına göre 2016 yılı Ocak-Mayıs satışları sadece otomobilde 1.962.868 iken aynı dönem içinde 2017 yılında bu rakam 2.087.708 olmuş. Toplamda ise aynı dönem içindeki rakam 3.003.836 adete ulaşmış durumda. Sıfır otomobil satışlarında 650-800 bin olur mu derken sıfır kilometrede önemli bir ivme söz konusu. Avrupa’da bu rakamlar, sıfır kilometre otomobil satışlarının yüzde 70 fazlası olarak hesaplanıyor. İşte bu aşamada yani sıfır otomobil satmanın hem zor hem de kar marjlarının düşük olmasıyla gözler "Alternatif Kar Merkezleri”ne çevrilmiş durumda. Nedir bunlar? Sigorta, boya koruma, ilave ek bakım paketleri, ek donanımlar gibi. Yandaki göçük haberi içinde okuyacaksanız, küçük hasarların onarılması büyük önem taşıyor. Hem maliyetin düşük olması hem de hasarlı parçanın tamamen boyanmasıyla oluşan 2. El değer kaybı önemli faktörleri oluşturuyor. Bütün bu zincirin halkaları aslında 2. El’e hizmet ediyor. Artık 2. El piyasasının daha kurumsal ve daha çerçevesi kırmızı çizgilerle çizilen bir pazar haline gelmesi gerekiyor.
 
Önemsediğim uygulama: HOP!

Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan biriyim. İtiraf etmeliyim ki, otomobilden daha çok seviyorum. Otomobil yayıncılığımın yanı sıra Outdoor Fitness Dergisi yayıncısı olarak doğa sporları ve özellikle de bisiklete ayrı bir ilgim var. İşte bu hafta haber olarak paylaştığımız HOP uygulaması benin için önemli. Doğuş Otomotiv kurumsal sosyal sorumluluk platformu Trafik Hayattır tarafından bisiklet kullanıcılarının trafikte daha güvenli olmaları amacıyla geliştirilen "HOP!” mobil uygulaması bildiğim kadarıyla bir ilk. Motosiklet kazalarının arttığı şu günlerde bisiklet için böyle bir uygulamayı hayata geçirmek önemli bir sosyal sorumluluk taşıyor. Doğuş Otomotiv yöneticilerini ve bu uygulamayı hayata geçiren Roy+Teddy Dijital Pazarlama Ajansı yetkililerini kutluyorum. İlk firsatta uygulamayı deneyeceğim ve izlenimlerimi de paylaşacağım.

Ahmet Çelik | Ağu 13 2017 | Ziyaretçi: 534
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI