radyobir
radyobir

Yazara E-mail Gönder

Boşa çıkan beklentiler üzerine

Kredi ve kredi kartlarına yönelik borçların yeniden yapılandırılacağına ilişkin açıklama pek çok kesimi mutlu etti. Son dönemde yaşanan pek çok olumsuzluktan dolayı geliri düşen, işsiz kalan, borcunu ödemekte zorlananlar için bu açıklama can simidi gibiydi.
 
Gelen bilgilere göre, bankalara bu yönde milyonlarca başvuru oldu. Ancak başvuranların çoğu hayal kırıklığına uğradı.

Tüketici Derneği Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, başta konut olmak üzere tüketici kredilerine yönelik yapılandırma talebinde bulunan borçlulardan aylık yüzde 2,02'ye varan yüksek faizler talep edildiğini öne sürerek, bankaların yapılandırmaya ilişkin yönetmeliğin ruhunu anlamadığını söyledi. Ağaoğlu, "Gelen şikayetlerden anlaşılıyor ki bankalar kendilerine tanınan  inisiyatifi kullanırken ödeme kolaylığı sağlayacaklarına başvuran tüketicilere adeta dik bir yokuş göstermektedirler. Yapılandırma talebinde bulunan borçlulardan şu anda aylık yüzde 2,02'ye varan yüksek faizler talep edilmektedir. Bu oran günümüzdeki kredi faiz oranlarının neredeyse iki katıdır. Yani faiz bindiriyorlar. Oysa bu yönetmeliğin ruhunda borç sarmalında yaşam mücadelesi veren bu milletin fertlerinin 15 Temmuz günü darbe kalkışması karşısında ortaya koyduğu kahraman duruş ve kararlılığa şükran duygusunun yansıması vardır." dedi.

Anlaşılan o ki tüketicinin bu konudaki beklentisi boşa çıkıyor, kimi bankalar borcunu ödeyebilmek için yeni faize katlanmayı göze alan müşterilerine karşı adeta tefecilerin kulaklarını çınlatıyor. Bu durumda görev BDDK'ya düşüyor. BDDK'nın artık sahaya inmesi ve kuralları belirlemesi gerekiyor.
 
Bir diğer hayal kırıklığı Rusya cephesinde
 
İnşaat ve gayrimenkul sektörü bir başka konuda daha hayal kırıklığı yaşadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in İstanbul görüşmesinde, en çok kan kaybının yaşandığı müteahhitlik ve turizm sektörlerinin gündeme gelmemesi hayal kırıklığı yarattı. Görüşmede Türk Akımı, bazı tarım ürünlerine uygulanan ambargonun kaldırılması, Halep'e yardım ulaştırılması konusunda bazı adımlar atıldı. Ancak başta müteahhitlerin ve turizmcilerin önündeki engellerin kaldırılması konusunun hiç gündeme gelmemesi hayal kırıklığı yarattı.

Yine de durmuş ilişkilerin yeniden başlamasının zaman alacağını hesap ederek, bu konuda umutsuz olmamakta fayda var diyoruz. Rusya kendi istemese bile yerli firmaların istekleri karşısında, zamanla turizm ve inşaat konusundaki adımları da atacaktır. Sadece biraz daha sabır...

Yıldıray Gökkaya | Eki 18 2016 | Ziyaretçi: 751
Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI